Podzim bude opět patřit poznávání architektury

Vložil
ČTK
21.08.2013 15:35
Praha

Praha - Dvě tradiční akce zaměřené na poznávání architektury se uskuteční na přelomu září a října. Konají se mimo jiné u příležitosti světového dne architektury, který se slaví vždy první pondělí v říjnu. Dvoudenní akce nazvaná Den Architektury se uskuteční o víkendu předtím, tedy 5. a 6. října pod heslem Objevte své město. Sedmý ročník bude mít od 23. září do 20. října festival Architecture Week, který bude letos věnován architektonickému dědictví a současné architektuře.
    Jeho hlavní program se odehraje v Jiřském klášteře na Pražském hradě, kde bude připravena více než dvacítka výstav. Představí architekturu téměř 30 českých, polských a slovenských měst, moderní a historickou architekturu 40 zemí, obrazem festival ukáže všechny památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO (745 památek ze 157 zemí). Uskuteční se také přednášky českých i zahraničních architektů, konference, dny architektury vybraných zemí, dny měst, procházky za architekturou a další akce.
    Zástupce organizace UNESCO a odborníci na ochranu památek a architektonického dědictví se zúčastní 3. října konference Ochrana hmotného kulturního dědictví v rámci Evropské unie.
    Komornější Den architektury se uskuteční 5. a 6. října. Program třetího ročníku se uskuteční v 41 městech, mezi kterými jsou i nováčci jako Bystřice pod Hostýnem, Česká Lípa, Humpolec, Jaroměř, Jeseník, Mnichovo Hradiště, Otrokovice, Police nad Metují a Sušice; další program se bude konat na Slovensku a v Londýně.
    Řady architektů v roli průvodců letos rozšíří David Vávra, Vladimir 518 a Jaromír Švejdík. Za vrcholy programu organizátoři považují například procházku pražským technickým podzemím s Janem Šépkou či procházku mekkou současné architektury Litomyšlí s bývalou městskou architektkou Zdenkou Vydrovou.
    Možnost nahlédnout do interiérů ateliérů a bytů architektů a místních umělců nabídne akce Liberec - Prag Open 2013. Procházka pardubickým Finskem přiblíží místní kolonii finských domků z 50. let a jak vypadá architektura očima dětí se zájemci dozví v Černošicích. Den architektů pořádá občanské sdružení Kruh, které se snaží zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě široké veřejnosti.
0 komentářů
přidat komentář