Ledečská radnice zatím omezení památkové zóny nevymohla

Vložil
ČTK
19.08.2013 15:40
Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Radnice v Ledči nad Sázavou zatím omezení městské památkové zóny na menší rozlohu neprosadila, ačkoliv pro tento krok získala velkou podporu od obyvatel. V lednové anketě bylo pro redukci zóny přes 95 procent z 1951 platných hlasů. Ledečský starosta Petr Vaněk (ČSSD) dnes ČTK řekl, že prosazování tohoto kroku ztěžují změny v křesle ministra kultury.
    "Čekáme, jestli budou předčasné volby, že už by tam ministr kultury, ať už bude za jakoukoli stranu, mohl vydržet déle, a s ním že bychom se domluvili," řekl starosta. Zástupci města podle něj jednali s bývalou ministryní kultury Alenou Hanákovou, která však brzo poté rezignovala. Od záměru na omezení památkové zóny podle Vaňka město neustupuje. "Od památkářů slyšíme, že tu zónu kreslili odborníci. Ale jak ji mohli nakreslit prostředkem ulice, kde tytéž domy v zóně jsou a tytéž ne?", zopakoval starosta jeden z argumentů.
    Památková zóna v Ledči byla stanovena vyhláškou ministerstva kultury z dubna 2003. Zastupitelstvo její hranice měnit nemůže. Zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči v lednu uvedli, že se budou ledečskou zónou zabývat, pokud k tomu dostanou podnět z ministerstva. "My jsme zatím žádný podnět k revizi od ministerstva kultury nedostali," řekla dnes mluvčí telčského pracoviště Ilona Ampapová.
    V anketě, která se konala souběžně s prvním kolem prezidentské volby, se pro revizi zóny vyslovilo 1862 obyvatel, proti bylo 89. Lístek vhodilo do urny téměř 70 procent z lidí, kteří se dostavili k volbám.
    Zóna v Ledči je podle radnice příliš široká a zahrnuje i budovy z 80. let; Haškovu ulici půlí. Lidem v zóně se prý prodražují opravy domů, aniž mají šanci dostat na ně dotaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články