Aktivisté věří v úspěch a závaznost nového referenda v Brně

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
19.08.2013 12:40
Brno

Brno - Ekologičtí aktivisté věří, že případné nové referendum o poloze brněnského nádraží přiláká dostatek hlasujících, a politici tak budou muset výsledek respektovat. Při hlasování před devíti lety se sice většina lidí vyslovila pro nádraží v centru, ale k urnám jich přišlo málo. Proto referendum nebylo platné a pokračovala příprava odsunu železničního uzlu. Od té doby se však změnily zákony, k platnosti referenda stačí účast 35 procent voličů. Referendum by se mohlo konat spolu s komunálními volbami v roce 2014, řekli dnes novinářům zástupci Dětí Země, Hnutí Duha a Masarykovy demokratické akademie.
    Aktivisté čerpají inspiraci v Plzni, kde lidé vyjádřili nesouhlas se stavbou obřího obchodního centra. "Když se podařilo uspořádat právně závazné referendum v Plzni k projektu, který má pro město při vší úctě mnohem menší význam než případný přesun nádraží, není důvod, proč by se nám v Brně nemělo podařit totéž," řekl dnes novinářům aktivista a novinář Jakub Patočka, člen Masarykovy demokratické akademie, organizace blízké ČSSD.
    Právě Patočka minulý týden odeslal brněnskému primátoru Romanu Onderkovi (ČSSD) otevřený dopis. Primátor má podle něj buď do konce října přesvědčit zastupitelstvo o rekonstrukci nádraží v nynější poloze, nebo navrhnout nové referendum. Pokud prý hlasování nevyvolají politici, udělají to znovu aktivisté, stejně jako v roce 2004.
    Onderka ČTK sdělil, že dopis asi rozešle předsedům politických klubů v brněnském zastupitelstvu se žádostí o jejich názor. "Otevřené dopisy vnímám jako pokračování neúspěšné komunikace nebo jako prostředek ke zviditelnění pisatele. Jelikož dotyčný se mnou nekomunikoval, tak považuji tento dopis za nastolení volebního tématu nebo snahu o zviditelnění," uvedl Onderka. Jeho náměstek a stranický kolega Ladislav Macek v pátek řekl, že podle jeho názoru je o poloze nádraží už prakticky rozhodnuto - má být v odsunuté poloze u řeky.
    Od posledního hlasování před deseti lety se podle předsedy Dětí Země Miroslava Patrika na plánech města a státu příliš nezměnilo - pokračuje příprava odsunu. Trvá územní řízení, které začalo v roce 2005. "Stavba tak dosud nemá územní rozhodnutí, proto nemůže žádat o evropské peníze," řekl Patrik.
    S novým referendem paradoxně nesouhlasí občanská koalice Nádraží v centru, která iniciovala původní hlasování. Ministerstvo dopravy totiž loni nařídilo Správě železniční dopravní cesty úplné dopracování varianty nádraží na současném místě, čímž se podle aktivistů zcela změnila situace. Po zpracování druhé varianty bude možné obě možnosti srovnat a definitivně rozhodnout, uvedl mediální koordinátor občanské koalice Nádraží v centru Svatopluk Bartík. Koalice však není jednotná, například Děti Země nové referendum podporují. Podle Patrika je desáté výročí od prvního hlasování ideální příležitostí, jak znovu mobilizovat veřejnost a dát jí šanci k vyjádření.
    Přestavba železničního uzlu se v Brně připravuje desítky let, stále chybějí peníze. Odhadované náklady jsou 20 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články