Dřevostavby mohou od září podražit kvůli nové direktivě EU

Zdroj
Bureau Veritas
Vložil
Tisková zpráva
17.08.2013 22:15
Praha - Dřevostavby a dřevěný nábytek či dokonce palety a peletky mohou podražit. Dovozci a zpracovatelé dřeva mají pod hrozbou miliónových pokut povinnost prokazovat původ dřeva. Tento zákon vstupuje v platnost s účinností od 1. září a je namířen proti ilegální těžbě dřeva mimo hranice Evropské unie. Právě evropská osmadvacítka byla iniciátorem tohoto zákonného opatření.
      "Evropská unie chce tímto nařízením vytvořit větší transparentnost postupů obchodu se dřevem. Nařízení se týká všech hospodářských subjektů, které dovážejí výrobky na bázi dřeva do Evropy. Při prvním uvedení na vnitřní trh musí prokázat, že dřevo z produktů bylo těženo v souladu s místními předpisy v zemi původu, jsou tedy povinni prokázat legální původ," komentoval František Závada, vedoucí auditor Bureau Veritas.
      Evropská direktiva vstoupila v platnost již 3. března. Zákon, který by v rámci ČR trestal obchod s dovezeným dřevem mimo hranice EU bez prověřeného původu, byl schválen s účinností od 1. září. Těm, co by na český trh dodali dřevo nebo již hotové výrobky z načerno vytěženého dřeva, hrozí pokuta 3 milióny korun. Pokud by se tak stalo opakovaně, činila by pokuta až 5 miliónů korun. O tom, že tento fenomén není zanedbatelný, svědčí například to, že peletky, které mnohé domácnosti využívají jako levné topivo, pochází nejčastěji z Ukrajiny či Běloruska a do tuzemska se ve velkém dováží. Ve zmíněných zemích se však mnohdy vyrábějí z nelegálních zdrojů.
      Evropská komise odhaduje, že členské státy přicházejí kvůli nelegálnímu dovozu ročně o 10-15 miliard eur na příjmech do státních rozpočtů. "Nejrizikovějšími oblastmi z hlediska nelegální těžby dřeva patří Afrika a Asie. Dle odhadů je tamní celková produkce až z třiceti procent pokryta nelegální těžbou. Hned za těmito oblastmi je Rusko s postsovětskými státy a Balkánem s 17 procenty nelegální těžby. V konkrétních číslech to znamená, že do EU se ročně dostane nelegální cestou zhruba 16 miliónů kubíků dřeva či dřevěných výrobků. V rámci samotné České republiky pak toto množství odpovídá 100 000 kubíků za rok," upřesnil Stanislav Moučka, ředitel divize Certifikace v ČR.
0 komentářů
přidat komentář

Související články