Vědci z VUT požádali o patent pro nekovovou výztuž betonu

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
17.08.2013 09:10
Brno

Brno - Vědci z Vysokého učení technického v Brně (VUT) požádali o český patent pro nekovovou výztuž betonových prvků. Je složena ze skleněných a uhlíkových vláken a vznikla v centru pokročilých stavebních materiálů AdMaS ve spolupráci se společností PREFA Kompozity. Její výjimečnost spočívá například v mimořádné odolnosti proti ohni. Panel s krycí vrstvou betonu silnou 15 milimetrů vydrží odolávat plamenům minimálně hodinu, což je unikát i ve světovém měřítku, sdělila dnes ČTK mluvčí brněnské techniky Jitka Vanýsková.

    "Tato protipožární odolnost znamená, že je nejméně na 60 minut zaručena únosnost stropu s touto výztuží, takže dům po tu dobu nespadne a lidé budou mít čas dostat se do bezpečí," uvedl profesor Fakulty stavební VUT a řešitel projektu AdMaS Petr Štěpánek. Nekovové výztuže mají i další vlastnosti, díky nimž jsou předurčeny především pro stavby, kde je nutné zajistit spolehlivost a maximální odolnost vůči vnějším vlivům.
    Pozitivním přínosem je například to, že k ochraně stavby proti mechanickým vlivům a agresivním účinkům stačí výrazně slabší vrstva betonu. Užití nové skleněno-uhlíkové výztuže uspoří například u panelového stropu na každý metr čtvereční zhruba 50 kilogramů betonu, který by jinak sloužil pouze jako ochrana kovové výztuže. "Konstrukce jsou tak mnohem lehčí a ekonomičtější," uvedl Štěpánek.
    "Například ve Spojených státech nebo v Kanadě dělají mostovky především z nekovových výztuží, protože jejich odolnost vůči solení nebo silným mrazům několikanásobně prodlužuje životnost mostu," doplnil další člen týmu David Horák. Nekovová výztuž má ve srovnání s klasickou kovovou výztuží také dvoj- až trojnásobně větší pevnost v tahu.
    Největší nevýhodou klasického betonu s kovovou výztuží je nutnost pozdějších rekonstrukcí. Kvůli postupné korozi se zhoršuje vzhled a spolehlivost stavebních prvků. U nekovových výztuží takové problémy odpadají, takže výsledné stavby jsou z tohoto pohledu bezúdržbové. I přesto ocel je a nejspíš i zůstane nejčastěji používaným materiálem pro výztuž do betonu. Její výhodou je totiž cena.
    Vývojem nekovových výztuží se brněnští odborníci dlouhodobě zabývají a získali za ně mnohá ocenění. Zatímco v zahraničí se o jejich práci živě zajímají, domácí investoři prý nová řešení příliš nevyhledávají. Primární je pro ně nejnižší pořizovací cena a už si údajně většinou nespočítají, kolik vynaloží za další nutné opravy.
0 komentářů
přidat komentář