Chystá se oprava náměstí Jiřího z Poděbrad, lidé se bojí o kašnu

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
15.08.2013 20:50
Praha

Praha - Žižkovská radnice po letech znovu oživila plány na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Nákladná oprava bude stát zhruba 90 milionů korun. Začít by měla asi v roce 2015. Někteří místní obyvatelé se ale obávají o osud fontány a průduchu z metra, které prý mají uměleckou hodnotu. Na jejich žádost se proto dnes schází mimořádné zastupitelstvo, které by mělo otázky kolem opravy náměstí řešit.

    "Vrátili jsme se k myšlence přebudovat náměstí podle kvalitního projektu, který před lety vzešel z architektonické soutěže," řekl místostarosta Ondřej Rut (Žns). Původní vedení radnice opravu odložilo s tím, že pod náměstím plánovalo vybudovat obrovské podzemní parkoviště pro 450 aut za 750 milionů korun. Od toho loni radnice ustoupila. "Z analýzy totiž vyplynulo, že akce je finančně přemrštěná," tvrdí Rut.
    Náměstí, které je největší v Praze 3, podle místostarosty opravu nutně potřebuje. "Současný stav náměstí ani jeho architektonická podoba vzniklá postupně nekoncepčními úpravami, naprosto neodpovídají významu národní kulturní památky," tvrdí. Středobodem náměstí je kostel Nejsvětějšího Srdce Páně známého slovinského architekta Josipa Plečnika.
    Architektonický návrh počítá s osázením náměstí vzrostlými lipami a platany a s vydlážděním plochy před kostelem. "Rádi bychom vytvořili podmínky pro trhy a společenské akce, které tu mají svou tradici," řekl místostarosta. Zároveň by měly být upraveny nevzhledné vstupy do metra. Přibudou přechody tak, aby lidé mohli volně přecházet do sadů Svatopluka Čecha.
    Projekt nepočítá se zachováním masivního průduchu z metra, zmizet by měla i kašna. S tím ale nesouhlasí někteří umělci a místní. "Požadujeme zachování fontány a průduchu z metra na jejich původním místě a jejich opravu," uvedli iniciátoři v petici určené zastupitelům. Obě stavby jsou podle nich architektonicky významné. Podle Ruta o tom budou zastupitelé ještě diskutovat. Sám by byl pro zachování kašny a redukci průduchu, který podle něj ve stávající podobě narušuje vzhled náměstí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
co chteji
coufal
22.08.13 11:08
co chteji
coufal
26.08.13 09:13
zobrazit všechny komentáře

Související články