Ředitelem Národní galerie v Praze bude od 1. ledna 2014 Fajt

Vložil
ČTK
13.08.2013 20:30
Praha

Praha - Ředitelem Národní galerie v Praze bude od 1. ledna příštího roku historik umění Jiří Fajt. Ministr kultury Jiří Balvín to řekl po jejich dnešní schůzce. Balvín tak potvrdil rozhodnutí své předchůdkyně Aleny Hanákové (TOP 09 a STAN), které původně zpochybňoval.

    Hanáková Fajta jmenovala již k 1. září, dnes se Balvín s Fajtem dohodli, že pracovat začne sice skutečně od září, ale do funkce nastoupí až na začátku příštího roku.
    "Dohodli jsme se, že datum jmenování ředitelem Národní galerie se nemění, ale mění se datum nástupu do funkce. Ale od 1. září začnu pracovat. Zatím nemám ponětí o organizačních záležitostech, jaké závazky ta instituce má, jaký má dramaturgický plán. Od 1. září se proto začnu scházet s relevantními lidmi, navíc potřebuju prostor k modifikaci své koncepce," řekl novinářům Fajt.
    Podle Balvína to s nástupem Fajta do Národní galerie není jednoduché. "Má svoje závazky v zahraničí, na druhou stranu je potřeba udělat řadu kroků, sestavit garanční radu a udělat audit. Takže pracovat začne od 1. září, ale nástup do výkonu funkce bude posunut na 1. leden příštího roku," uvedl Balvín s tím, doufá, že v té době bude uklidněná politická situace a schválen rozpočet, kde bude pamatováno i na Národní galerii.
    Počátkem července ministryně v demisi Hanáková Fajta jmenovala s tím, že by se měl ředitelem stát 1. září. Balvín označil tento krok ministryně těsně před jejím odchodem z úřadu za nevhodný. Také někteří odborníci s ohledem na politickou situaci rozhodnutí kritizovali, nezpochybňovali však Fajtovy kvality. Fajt již dříve uvedl, že vnímá své jmenování jako odborné a nepolitické.
    Po odvolání nastupujícího ředitele Národního divadla Jana Buriana 1. srpna se zdálo, že také v případě Národní galerie bude Balvín požadovat otevřené výběrové řízení. Jeho absencí původně argumentoval při Burianově odvolání. Po bouřlivé reakci na svůj krok ze strany odborníků, umělců i politiků a po intervenci předsedy vlády Jiřího Rusnoka znovu Buriana do funkce jmenoval, v případě NG si po schůzce s Fajtem 2. srpna vzal čas na rozmyšlenou.
    Ministr po první schůzce s Fajtem prohlásil, že chce v každém případě dodržet původně stanovený termín nástupu nového ředitele NG v Praze, tedy 1. září. Fajt uvedl, že do dalšího případného výběrového řízení by se již nepřihlásil.
    Fajt se zúčastnil dvou konkurzů na generálního ředitele NG v letech 2010 a 2011. V dubnu 2010 jej výběrová komise doporučila do čela NG jmenovat, exministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ale nechal konečné rozhodnutí o nástupci Milana Knížáka na dalším ministrovi, kterému jen doporučil trojici finalistů. Bývalý ministr Jiří Besser (TOP 09) ale vyhlásil nové výběrové řízení, z něhož vzešel ekonom Vladimír Rösel. Letos jej z funkce odvolala Hanáková, která pak Fajta navzdory varování odborníků jmenovala.
    Třiapadesátiletý Fajt v NG pracoval v letech 1993 až 2000; od roku 1995 vedl Sbírku starého umění. Z NG odešel krátce po nástupu Knížáka, "aby se nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem". Od té doby působí renomovaný historik umění zejména v Německu, přednáší na univerzitách v Berlíně a Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články