Plzeň rekonstruuje cenný Loosův byt, nabídne kulturní prostor

Vložil
ČTK
12.08.2013 22:25
Plzeň

Plzeň - Plzeň rekonstruuje historicky cenný byt navržený světově uznávaným architektem Adolfem Loosem. Z bývalého bytu Viléma Krause v Bendově ulici číslo 10 bude do příštího roku komorní kulturní zařízení. Projekt vyjde bez DPH na 4,6 milionu korun. Na úpravy, zahájené v červenci, dohlíží architekt Ludvík Grym, jenž připravil projektovou dokumentaci. O postupnou revitalizaci Loosových interiérů se snaží město už několik let. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

    Podle Karla Zocha z odboru památkové péče magistrátu demonstruje byt v Bendově ulici především Loosovy charakteristické interiérové prvky. "Pro Loosův rukopis je typický maximální důraz na promyšlenou vnitřní dispozici, tak aby se rodině v bytě dobře žilo, odmítnutí umělého dekorativismu a jeho nahrazení kvalitními přírodními materiály, které jsou zdobné samy o sobě, jako je třeba mahagon nebo mramor Cipollino," uvedl.
    Většina z toho se v bytě dochovala. Nejvíce v hlavní části, obývacím pokoji a jídelně a vedlejší ložnici. "Tady při zachování a potřebném restaurování původního vybavení vznikne prostor pro pořádání komorních a společenských akcí. V ostatních částech, tedy pracovně, pokoji, chodbě s halou, koupelně a kuchyni, bude zázemí a kancelář," řekla Kubalová.
    Záměrem města je maximálně zachovat autentické interiérové prvky, řemeslníci a restaurátoři byt opraví na základě projektové dokumentace, kterou připravili architekti Ludvík Grym a Jan Sapák. Zakázku na opravu bytu včetně restaurátorských prací získala firma AVERS. "Zvítězila ve výběrovém řízení v konkurenci šesti společností s nejnižší nabídkovou cenou 4,615.754 Kč bez DPH," uvedla mluvčí. Předpokládaná cena byla vyčíslena na 5,42 milionu Kč.
    O postupnou revitalizaci Loosových interiérů se snaží město už několik let. Podle primátora Martina Baxy je Loosovo dílo v Plzni cenné především z pohledu kulturně-historického, má i mezinárodní význam.
    Majiteli bytu, Vilému Krausovi se podařilo na poslední chvíli roku 1939 utéct před nacisty do Anglie, kde žil i po válce, jeho žena i děti však zahynuly ve vyhlazovacích táborech. Dům zabavili Němci, v roce 1946 byl Krausovi navrácen, roku 1954 byl ale opět zabrán. Od státu jej Plzeň získala v roce 1994.
    Adolf Loos v Plzni získal první zakázku v roce 1907, s různě dlouhými přestávkami zde působil do své smrti v roce 1933. V Plzni realizoval přestavbu tzv. Brummelova domu na adrese Husova 58 a dalších třináct interiérů. Tento soubor je podle odborníků nesmírně cenný i v kontextu celé evropské architektury 20. století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články