Železný Brod připravuje stavbu dopravního terminálu za 60 milionů

Vložil
ČTK
09.08.2013 16:15
Železný Brod (Jablonecko) - Železný Brod připravuje výstavbu terminálu, který propojí železniční a autobusovou dopravu. Projekt za 60 milionů korun získal dotaci z evropských fondů. Město už vypsalo veřejnou soutěž na dodavatele, uzávěrka nabídek je 23. srpna, zjistila dnes ČTK z Věstníku veřejných zakázek. Samotná stavba by měla začít už letos v říjnu, terminál by pak měl být hotov v závěru příštího roku.
    Projekt počítá s výstavbou nového autobusového nádraží v sousedství železniční stanice se čtyřmi odjezdovými stáními, parkovištěm a výstupem pro cestující. Současně by měla být rekonstruována Nádražní ulice s mostem přes Brodecký potok, která tvoří příjezd k novému autobusovému nádraží. Přestavba čeká i staré autobusové nádraží v centru města, které se má změnit jen v zastávku.
    "Vstup do města od vlaku je pro turisty i místní hodně nedůstojný," řekl již dříve k důvodům výstavby nového terminálu železnobrodský starosta André Jakubička. Autobusové a vlakové nádraží jsou od sebe dnes navíc vzdálena asi půl kilometru, což vadí zejména lidem, kteří chtějí přestoupit z vlaku na autobus nebo opačně. V Železném Brodu je přitom železniční uzel, kde se křižují tratě na Pardubice, Harrachov a Liberec.
    Město mělo původně připravený projekt za sto milionů korun, s žádostí o dotaci ale před třemi lety neuspělo. Nové vedení radnice proto projekt upravilo a některé stavby z něj vyřadilo. V původním návrhu byly například výstavba dvou kruhových objezdů u nádraží nebo parkovacího domu. Výrazně se zredukoval i rozsah prací související s rekonstrukcí starého autobusového nádraží. Upravený projekt loni na podzim s žádostí o dotaci uspěl, Regionální operační program by měl na terminál přidat až 55 milionů korun.
    V Libereckém kraji není nový terminál v Železném Brodě jediným podobným projektem spolufinancovaným z evropských fondů. Předloni otevřeli autobusový terminál u vlakového nádraží v Turnově na Semilsku za 50 milionů a loni další v Tanvaldu na Jablonecku, ten přišel na 72 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář