Obnova centrálního plzeňského náměstí nabírá skluz

Vložil
ČTK
17.05.2006 09:55
Plzeň

Plzeň - Rozkopané plzeňské centrální náměstí nebude mít novou dlažbu do začátku prázdnin, jak radnice původně plánovala. Příčinou zpoždění je náročný archeologický průzkum. Italské kostky mají být na náměstí v polovině září. Píše to dnes Právo v regionální příloze.

"Štola pro případnou kašnu v rohu náměstí bude větší, než se původně myslelo, a s tím souvisí další rozšíření průzkumu," řekl Evžen Kaucký, ředitel magistrátního útvaru investic.
Podle Radka Širokého ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek skončí průzkum do poloviny června. "To, že se protahoval, není naší vina. Příčinou je pozměňování projektu, což vyžadovalo nové a nové sondy," uvedl. Nejvzácnějším objevem bylo odhalení základů a záchodové jímky původně renesanční stavby městské školy. Cenné jsou i poznatky o nejstarších dlažbách na několika místech plochy, dodal Široký.
Asfalt by měl postupně zmizet z celého náměstí o ploše 1,5 hektaru. Zatím se opravuje jeho polovina. Oprava úseku na druhou stranu od katedrály začne bez ohledu na skluz první etapy 1. srpna. Náměstí by mělo být kompletně dokončeno v říjnu 2007, náklady přesáhnou 150 milionů korun.
V Plzni je už první várka kostek z  kamene porfyru z italského Trenta, které pokryjí celé náměstí. Na ploše je v  pytlích prvních 50 metrů čtverečních, asi 35 tun, řekl mluvčí Metrostavu František Polák.
Dláždění podle něj začne v červnu. "Začneme v místech, kde je morový sloup, a postupně budeme pokračovat směrem k východní straně náměstí," uvedl mluvčí. Dlažba bude mít podobu rastru. Čtverce tvořené z kostek o šířce 14 a délce 14 až 30 centimetrů budou mít stranu o délce 5,6 metru. Každý ze čtverců bude mít 1,5 metru široký lem z porfyrových desek. Ze 70 procent budou kostky šedé se zeleným nádechem, zbytek načervenalé.
0 komentářů
přidat komentář