Praha zruší čtvrtmiliardový tendr na opravu Šlechtovy restaurace

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
06.08.2013 12:05
Praha

Praha - Praha zruší čtvrtmiliardový tendr na opravu Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Ještě v srpnu by o tom měla rozhodnout rada města. Podle radního Václava Novotného (TOP 09) je projekt naddimenzovaný a Praha na něj nemá peníze. Oprava zchátralé památky se tím znovu o několik let odkládá. Novotný to dnes řekl v rozhovoru s ČTK. Stav Šlechtovy restaurace je podle památkářů dlouhodobě neutěšený.
    Hlavní město Praha, které je majitelem památky, plánuje opravu restaurace už několik let. Znovu se o ní začalo mluvit loni v létě poté, co se v blízkosti památky sesunul svah. Samotnou budovu ale nepoškodil.
    "V současné finanční kondici by město mělo nad svými projekty uvažovat racionálně," řekl Novotný. Projekt na přestavbu Šlechtovy restaurace je přemrštěný. Podle něho by měla oprava v budoucnu stát o polovinu méně. Podobně Praha v uplynulé době zrušila další předražené zakázky z minulosti, třeba na opravu Průmyslového a Clam-Gallasova paláce.
    Budova Šlechtovy restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Název dostala po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl dostavěn v polovině 19. století. V roce 1978 a o dva roky později budova vyhořela, od té doby chátrá. Poničila ji také povodeň v roce 2002.
0 komentářů
přidat komentář

Související články