Úklid lázeňských domů v Kyselce odkryl i technické zajímavosti

Vložil
ČTK
06.08.2013 10:15
foto: Lukáš Podborský

Kyselka (Karlovarsko) - Úklid ve zdevastovaných domech v někdejší lázeňské zóně v Kyselce na Karlovarsku odhalil i technické zvláštnosti staveb. Pod tunami suti a bahna se objevila například odvodňovací šachta, která odváděla vodu ze svahu nad Kyselkou pod budovou Vilemínky do Ohře, řekl ČTK ředitel obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka Miroslav Perout.
    "Po každém dešti stéká ze svahu regulérní potok. Původní stavitelé jej odváděli pod podlahou šachtou, které vede až k Ohři. Jenže když se později šachta ucpala, voda protékala přímo budovou. V zimě tu byly desítky centimetrů ledu," popsal Perout.
    Právě spodní voda je podle Perouta hlavním nepřítelem zdevastovaných budov. Během tří měsíců se ale podařilo v asi šesti lidech o.p.s Lázně Kyselka prohrabat se bahnem a sutinami až na podlahy, a budovy tak zase mohou větrat a vysychat. "Všechno je připraveno na odvoz odpadu. Ten navíc separujeme, abychom ušetřili za skládkovné. Cihly si necháme a navíc máme dohodu se skládkou, že až budeme potřebovat suť na vyrovnání terénu, zase ji použijeme," uvedl Perout.
    Kromě Vilemínky, která sloužila původně jako stáčírna zdejší minerálky, se uklízí i v sousedních Jindřichově a Švýcarském dvoře. Teprve vyvezení zeminy a odstranění náletů v zadní části budov ukázalo původní dvory, které jsou mezi svahem nad Kyselkou a budovami. Část zdí je ale zřícená, odstranit se budou muset zřejmě i stavební prvky, které do budovy byly dodány později.
    Podepření některých narušených částí domů umožní i odstranění plotu, který rok kryl přední části budov. "Lidé tak po dlouhé době uvidí, jak budovy vlastně vypadají. Už jednáme i znovu vyznačení chodníku. Postupně chceme vrátit atmosféru někdejší lázeňské zóny," dodal Perout.
0 komentářů
přidat komentář

Související články