Kampus ZČU chce být veřejným prostorem, který bude celoročně žít

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.08.2013 10:10
Plzeň

Plzeň - Kampus Západočeské univerzity (ZČU) se chce stát veřejným prostorem, který bude celoročně žít. Nabídne sportovní, kulturní i intelektuální vyžití studentům, pedagogům, vědcům i rodinám Plzeňanů. Koncem září, nejpozději v prosinci, představí univerzita městu i veřejnosti kompletní rozmístění všech pracovišť ZČU a upravený generel rozvoje území Zeleného trojúhelníku, areálu vedle obří průmyslové, komerční a výzkumné zóny Borská pole. Do plánované výstavby sportovišť, amfiteátru a dalšího zázemí chce zapojit kraj, město a další subjekty a využít dotace EU. ČTK to řekla rektorka Ilona Mauritzová.
    "Nechceme, aby byl kampus pouhým betonem a aby sem studenti a akademici chodili jen na výuku. Chceme, aby tu akademická obec žila jako v jiných kampusech v Evropě, aby mohla chodit do knihovny, aby tu sportovala a zůstávala v kavárně," uvedla. Novou knihovnu, která se otevře v září, by univerzita chtěla mít od ledna v provozu do 22:00. Bude v ní kavárna a individuální i skupinové studovny. Univerzita nabídne větší využití počítačových učeben a volných prostorů školních chodeb.
    Součástí generelu, jehož původní verze byla schválená už v září 2008, je druhá krytá hala, venkovní hřiště na fotbal a volejbal včetně plážového i prostor na atletiku. Okolo areálu plánuje ZČU in-line dráhu. Vše chce mít hotové do pěti let.
    Škola nyní dopracovává s katedrami tělesné výchovy upřesnění sportovišť a nabídku aktivit, která bude do konce roku. "Poté se začne vyjednávat o tom, kdo by se mohl na stavbě sportovišť podílet," řekla rektorka. ZČU sází hlavně na město a kraj. "Jsme univerzitou pro město i region a chceme, aby sem jezdili lidé i o víkendu, aby se tu pořádaly soutěže a různé aktivity. Tedy vytvořit tu 'univer city', město ve městě," uvedla rektorka.
    ZČU také v generelu řeší využití místa pro původně plánovanou filozofickou fakultu, která zůstane v centru Plzně. Dále navrhne plochy pro parkování, lokalit pro něj má dostatek.
    Podle rektorky by měl kampus zvýšit atraktivitu Plzně v roce 2015, kdy se město stane evropskou kulturní metropolí. Areál s amfiteátrem, který postaví fakulta umění a designu příští rok, a se sportovištěmi včetně dobudovaných výzkumných center a nedaleké Techmania Science Centre se stane významnou součástí města i regionu, dodala Mauritzová
    Veškeré rozvojové pozemky patří univerzitě. Sportoviště se rozšíří od současné sportovní haly k průtahu na Klatovy a propojí oba pásy budov. ZČU nyní financuje hlavně šest výzkumných center. Peníze na sportoviště nemá, ale bude hledat partnery, včetně tělovýchovných jednot a klubů a sledovat vypisování dotací EU pro další plánovací období.
0 komentářů
přidat komentář

Související články