Vyhlášena soutěž na knihovnu: registrace účastníků do 30. června

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
16.05.2006 23:40
Praha

Praha - Do roku 2010 by měla vyrůst v Praze na západním okraji Letenské pláně nákladem dvou miliard korun nová budova Národní knihovny - moderní kulturní centrum s řadou služeb pro veřejnost a zároveň prostor pro uchovávání národního konzervačního fondu. Instituce dnes na její stavbu vyhlásila mezinárodní projektovou soutěž pro architekty a architektonické týmy. Soutěžící se musí zaregistrovat do 30. června, výsledky budou známy příští rok na jaře.

Soutěž je podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka otevřená, anonymní a bez omezení - jediným požadavkem pro vstup do prvního kola je autorizace v oboru. Podmínka, že návrhy budou moci posílat jen tvůrci, kteří za sebou již mají stavby pro kulturní účely v hodnotě minimálně 20 milionů eur, tedy přes půl miliardy korun, podle něj nakonec zmizela.
"Soutěž je výzvou pro světové architekty. Minimum soutěžních návrhů, které můžeme očekávat, je 300," prohlásil dnes Ježek.
První kolo se uzavře 29. září a porota návrhy vyhodnotí 26. října; do druhého kola, které se má vůbec poprvé v Česku uskutečnit podle pravidel Mezinárodní unie architektů (UIA), má pak podle informací z dnešní tiskové konference postoupit osm nejlepších návrhů.
Vyhlášení výsledků soutěže se čeká 3. března 2007, poté mají být všechny návrhy předloženy od 24. března do 29. dubna veřejnosti. Náklady na soutěž odhadují organizátoři na 26,5 milionu korun, z toho 600.000 eur, tedy zhruba 18 milionů korun, je určeno na ceny soutěžícím.
V nové budově bude podle něj 1200 studijních míst a prostor pro uložení 10 milionů knihovních jednotek; rezerva pro ukládání dalších přírůstků by mohla být až padesát let. Pro fondy, a to novější z doby po roce 1800, tam má být k dispozici 20.000 čtverečních metrů plochy.
Starší fondy, stejně jako hudební, zůstanou podle Ježka v Klementinu. Kolem tří milionů jednotek má knihovna také v novém depozitáři v Hostivaři.
Předpokladem je, že v novostavbě budou rozsáhlé "neknihovní" zóny se společensko-kulturním určením, včetně možností stravování, výstav nebo setkávání. Vlastní knihovní provoz bude rozdělen do zóny základních služeb pro všechny, studijní zóny s volným výběrem, oborové a specializované studovny a do zóny s nejpřísnějším režimem - tam budou běžně nepřístupné národní konzervační fondy.
Architekti mají úkol spojen s nutností komplexně vyřešit také sousedství novostavby s uvažovaným výjezdem z podzemní části silničního okruhu. Není vyloučen vznik veřejného prostranství, které by zároveň mohlo být rezervou pro případnou dostavbu knihovny, pravděpodobné nejdříve ve druhé polovině 21. století.
Ježek řekl, že na soutěž upozorní světoznámého architekta českého původu Jana Kaplického. "Potěší nás, když bude soutěžit," poznamenal. Jak však dodal, porota je vybrána tak, aby rozhodovala nezaujatě, ne tak, aby vyhrál Kaplický.
"Naše budova musí využít jižního sousedství s parkem, musí se s ním prostupovat, a to jak v pohledu z parku na budovu a do budovy, tak z pohledu z budovy směrem ven," řekl ČTK Ježek s poukazem na jiné moderní budovy knihoven ve světě.
Z jakého materiálu stavba bude, jak bude vypadat, o tom neví podle svých slov nic - naopak se velmi těší na návrhy architektů. Výškové ani jiné omezení budoucí stavba v podstatě nemá, parcela má plochu 12.000 metrů čtverečních. Knihovna za pozemek zaplatí městu 31,5 milionu korun.
"Určitě to musí být stavba soliterní, zajímavá... Ale především to musí být knihovna," upozornil ředitel. Specificky "knihovní" zadání podle jeho slov zdůrazňuje určité vazby nebo funkce jednotlivých knihovních provozů. "Nemůžeme postavit nádhernou stavbu a nakonec usoudit, že jediné, co tam nedokážeme provozovat, je Národní knihovna...," zažertoval Ježek.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
re...
honza
02.04.08 11:12
+ malý dodatek
pipe
03.04.08 01:22
Pipe mě předběhl
Jeníček
03.04.08 12:02
zobrazit všechny komentáře

Související články