Pozvánka na výstavu Proměny Valašského Meziříčí

4.červenec – 29.září 2013, Zámek Kinských, Valašské Meziříčí, Komorní sál

Zdroj
Muzeum regionu Valašsko
Vložil
Tisková zpráva
03.08.2013 18:05
Zdeněk Trefil

Valašské Meziříčí se rozkládá na soutoku dvou stejnojmenných řek už více než osm staletí. Obraz města se v průběhu času přetvářel ale nejvíce změn se dočkal v průběhu 20. století. Výstava připomíná město, ve kterém vyrůstali naši prarodiče, upozorňuje na hodnotné stavby, kolem kterých my chodíme mnohdy bez povšimnutí a nabídne představu města, v jakém dorostou naše děti.
     Výstava seznamuje prostřednictvím maleb, kreseb, fotografií, starých map i modelů s původním vzhledem města Valašské Meziříčí - přibližuje okolnosti jeho vzniku i charakter života ve dvou dříve oddělených obcích. Dozvíme se, ve které době začalo být město chápáno jako urbánní celek a jeho struktura se začala rozvíjet plánovaně. Zastavíme se u nejvýznamnějších staveb a jejich tvůrců, ale i v době, kdy se staletími uchovávané panorama města skrylo za hradby panelových sídlišť. Prostřednictvím modelů a vizualizací se přeneseme i přes práh 21. století - a to díky Ing. arch. Zdeňku Trefilovi, který rodnému Valašskému Meziříčí věnoval již řadu architektonických studií a urbánních projektů. Své místo na výstavě si najdou i hraví návštěvníci - můžou si sami poskládat některé z významných staveb, zkusit najít místo dnes již zaniklých objektů, anebo si přizpůsobit celé náměstí k obrazu svému - jeho dřevěný model doplněný o zajímavosti ke každému z domečků bude součástí výstavy. Na výstavu navazuje i útulná Kavárnička Antonína Duřpeka - před téměř dvoumetrovým obrazem zachycujícím Křižanovu pilu v plné práci zaparkuje model vozu Citroen z roku 1922. Návštěvníci se v něm budou moci i vyfotit.
     K výstavě je připraven lektorský program pro MŠ, ZŠ, SŠ a organizované skupiny. Kromě lektorského programu probíhají pravidelně každou středu komentované procházky městem sraz v 10h u Informačního centra na druhém nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí). Procházku si lze domluvit i na jiný termín (pro min. 6 osob po předchozí telefonické domluvě na tel. 571 684 558 nebo 776 202 254. První procházka proběhne už 3. července, poslední 25. září 2013.
0 komentářů
přidat komentář

Související články