Mattoniho vila v Kyselce je připravena na záchranné opravy

Vložil
ČTK
31.07.2013 22:15
Kyselka (Karlovarsko) - Před zahájením je záchrana Mattoniho vily v Kyselce na Karlovarsku. Jde o první významnou rekonstrukci, kterou připravuje obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka, která převzala na svá bedra snahu o záchranu někdejšího lázeňského komplexu. Podle ředitele o.p.s. Miroslava Perouta budou práce spočívat ve dvou úkolech, vyklizení vily a její stabilizace, řekl ČTK.

    "První technologický postup je vyklizení suti a všeho, co je ve vile zborcené. Na to bude navazovat stabilizace objektu. To bude znamenat vytvoření podpůrných konstrukcí a podepření konstrukcí, které se ještě nezřítily," popsal Perout.
    O.p.s. převzala projekt stabilizace Mattoniho vily, který byl vytvořen vloni. Proti současnému stavu se ale musel upravit, protože došlo k dalším škodám. "Museli jsme udělat nový výkaz výměr. Aby to bylo vysoutěženo za takovou cenu, kterou to bude stát, a nevznikaly vícepráce," vysvětlil Perout.
    Bezprostřední prostor okolo vily společnost vyčistila od náletových dřevin, což umožní jak přístup stavební firmě k budově, tak i podpoří vysychání objektu. V rámci toho byly přebrány artefakty, které v posledních desetiletích z vily odpadly, a byly uloženy do depozitu pro budoucí využití při rekonstrukci vily.
    "Nyní jsme ve fázi, kdy máme připraveny zadávací podmínky, máme připravenou výzvu. Půjde o podlimitní zakázku do deseti milionů korun, takže musíme podle zákona poptat pět firem. Hledáme proto firmy, které s podobnou prací mají zkušenost a budou to dělat vlastními silami," uvedl Perout. Do zimy chce společnost vilu zastřešit.
    Pečlivá příprava je podle Perouta nezbytná, protože o.p.s. získává na záchranu Kyselky peníze od dárců, kteří budou velmi pečlivě sledovat účelnost vynaložených peněz. Souběžně s přípravou záchrany Mattoniho vily probíhají práce i na dalších objektech v lázeňské zóně.
    Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka vznikla vloni dohodou mezi obcí, majiteli nemovitostí i městem Karlovy Vary. Do obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka vstoupily Karlovarském minerální vody, které na ni převedly potřebné pozemky pro stavební práce i 20 milionů korun. Budovy pak na o.p.s. převedla i společnost RIS, která vlastnila většinu objektů.
    O.p.s. Lázně Kyselka chtějí nejen cenné a památkově chráněné objekty zachránit, ale také pro na najít smysluplné využití. Postupně by se tak mohly domy v Kyselce proměnit na restaurace, penziony, v jednom objektu připravují Karlovarském minerální vody vznik muzea a podobně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články