Na brněnském výstavišti se bourá, začala stavba science centra

Vložil
ČTK
30.07.2013 21:05
Brno

Projektil architekti

Brno - V pavilonu D na brněnském výstavišti se bourá, začala tam stavba velkého centra pro popularizaci vědy nazvaného Moravian science centrum. Dělníci začali s pracemi o šest týdnů dřív, než byl původní předpoklad. ČTK to řekl ředitel krajské příspěvkové organizace Moravian science centrum Lukáš Richter. Centrum vyjde celkem na zhruba 630 milionů korun, financuje jej EU. Práce by měly být hotové v létě příštího roku, návštěvníkům se centrum otevře zřejmě v prosinci 2014.

    Se stavbou dělníci začali v červnu. "Teď probíhají bourací a přípravné práce, aby se do prostor mohly instalovat další technologie," uvedl Richter. Na 3500 metrech čtverečních vznikne v pavilonu expozice, jejímž hlavním prvkem bude řeka. Na ní návštěvníci uvidí různé fyzikální experimenty a jevy. Podle předpokladů by centrum mohlo navštívit až 220.000 lidí ročně, čímž by se zařadilo k největším turistickým atrakcím na jihu Moravy.
    Výstava by měla být plná zajímavých efektů. Její tvůrci slibují, že návštěvníky budou zahrnovat překvapeními na každém kroku. Soutěž o návrh expozice vyhrála společnost Projektil Architekti. Výběrová řízení na výrobu, dodávku a instalaci exponátů budou podle Richtera zahájena zřejmě letos na podzim. Na provoz centra bude dohlížet příspěvková organizace Moravian science centrum, kterou kraj letos zřídil.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Autorství
Petr Lešek
14.08.13 03:59
zobrazit všechny komentáře

Související články