Stavba rozhledny na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí začne zjara

Vložil
ČTK
29.07.2013 21:15
Velké Meziříčí (Žďársko) - Stavbu nové rozhledny na Fajtově kopci plánuje tamní Ski klub zahájit na jaře příštího roku. Originální věž ve tvaru šroubovice vysoká 36 metrů by měla být dokončena do jednoho roku, řekl dnes ČTK předseda klubu Jiří Novotný. Projekt s hodnotou kolem devíti milionů korun slíbila dotovat unie.

    "V současné době se stavba nachází na úplném začátku. Začínáme s přípravou prováděcího projektu, který je nutností pro organizaci výběrového řízení," řekl Novotný. Stavební firmu, která rozhlednu postaví, by chtěl klub vybrat do konce roku.
    S nápadem na stavbu rozhledny přišel velkomeziříčský Ski klub před několika lety. Na Fajtově kopci už provozuje populární lyžařskou sjezdovku a v létě bikepark. Konečnou podobu rozhledny pomohli vybrat lidé hlasováním na internetu. Vyhrál návrh architekta Václava Hlaváčka na věž ve tvaru šroubovice.
    Návrh rozhledny podle Novotného sklidil velké uznání a jeho autor dostal nabídky, dokonce ze zahraničí, na jeho realizaci. "Nicméně my jsme měli to štěstí, že se pan architekt rozhodl podržet tento projekt pro Fajtův kopec," uvedl předseda.
    Loni převzalo na čas hlavní starost o projekt město, které na něj také požádalo o dotaci v evropském Regionálním operačním programu. Pak se ale ukázalo, že město mělo šanci na dotaci jen do 40 procent nákladů. Lyžařský klub teď dostal přes pět milionů Kč, což představuje podporu ve výši 60 procent nákladů.
    Na Vysočině loni s podporou unie už rozhledna vznikla, a to na Třebíčsku. Věž vysoká 31 metrů byla na vrchu Mařenka otevřena na podzim. O uskutečnění projektu za sedm milionů Kč se postaraly okolní obce. V tomto roce dostalo dotaci na novou rozhlednu kromě velkomeziříčského Ski klubu také město Třebíč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články