Přestavba Vršovického zámečku finišuje, kolaudace v říjnu

Vložil
ČTK
28.07.2013 21:45
Praha

foto: Petr Vilgus
Praha - Přestavba staré vršovické radnice na dům pro seniory finišuje. Praha 10 vypsala dvě veřejné zakázky na vnitřní vybavení objektu a kolaudace se plánuje letos v říjnu. ČTK to řekl mluvčí desáté městské části Jan Charvát.

    Hodnota první zakázky je dva miliony korun. "Předmětem zakázky je vnitřní pevné vybavení jako dveře, světla, nábytek a podobně," uvedl mluvčí. Další dva miliony by měly jít na vybavení výdejny dovážených jídel v domově pro seniory. Celkově by měla stát rekonstrukce asi 230 milionu korun, dalších 45 milionu vyčlenila radnice na vnitřní vybavení objektu. Nákladnou opravu v minulosti kritizovala opozice.
    Součástí rekonstrukce, která začala loni, je úprava jižního předpolí na park. Před budovou, které se říká i Vršovický zámeček, by měla vzniknout promenáda a altán. "Teď už se tam řeší detaily - montování altánu, výsadba zeleně, stromů, také svatební portál do svatební síně," uvedl Charvát. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (nezařazený) by rád v altánu organizoval i venkovní svatby.
    Vršovický zámeček neboli Rangherka leží na místě původní Štočkovské vinice při usedlosti Špendlikářka. Roku 1776 se ve Vršovicích usadil italský obchodník s hedvábím Josef Rangheri, který se zasadil o pěstování morušovníku v Praze. Po roce 1842 tu jeho syn Jiří nechal vystavět honosnou dvoupatrovou budovu s hranolovými věžemi. Budova sloužila pro výrobu hedvábí a sušení kokonů bource morušového. V sousedství budov vznikl morušový sad. Rodu Rangherů areál patřil do roku 1882, kdy ho koupila obec Vršovice.
    Od podzimu by měl objekt sloužit jako domov pro seniory s téměř osmdesátkou lůžek. V přízemí budovy, kde kdysi bývala i radnice desáté městské části, vznikne nová obřadní síň. Z původního historického objektu budou zachovány jen obvodové zdi a průčelí, interiér je kompletně přestavěn.
0 komentářů
přidat komentář