Projekt Městské zásahy chce ukázat problematická místa Ostravy

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
26.07.2013 20:40
Ostrava

Ostrava - Poukázat na problematická místa v Ostravě a také navrhnout jejich možná řešení chce neziskový projekt Městské zásahy Ostrava 2013, který začal v krajském městě. Se svými návrhy na proměny veřejných prostranství do něj mohou přispět nejen odborníci, ale i veřejnost, řekla dnes novinářům členka umělecké rady projektu Vendula Šafářová.

    Projekt Městské zásahy původně vznikl v Bratislavě, odkud se koncept rozšířil i do dalších měst, včetně Prahy a Brna. Podobě jako v těchto městech bude i v Ostravě ze vzniklých návrhů sestavena výstava, která bude od prosince do února k vidění v Multižánrovém centru současného umění Cooltour, kde ji doprovodí autorské prezentace a přednášky, a posléze také ve vestibulu Nové radnice.
    "Cílem našeho projektu není jenom zvelebit prostředí, ale hlavně podnítit město i Ostraváky, aby se o to město starali, aby se zapojili, bavili se a snažili se něco pro město udělat. Chceme, aby si uvědomili, že to město je jejich," uvedla Šafářová.
    S konkrétními řešeními palčivých míst se mohou přihlásit nejen architekti a stavaři, ale třeba i designéři či výtvarníci nebo i lidé, kteří třeba mohou posílat tipy míst potřebujících proměnu. Všechny návrhy budou přijímány na e-mailové adrese info@mestskezasahyostrava.cz. "Zúčastnit se může kdokoli. Ostravané mají výhodu znalosti každodenního města. Naopak 'přespolní' nebudou postiženi provozní slepotou," uvedl člen organizačního týmu a architekt Jiří Stejskalík. Dodal, že projekt je postaven na dobrovolnosti, bez nároku na honorář.
    Už nyní mají organizátoři 12 přihlášených účastníků, kromě jednotlivců jsou mezi nimi i architekti z ostravských ateliérů. "Chci podpořit to, co udělá obyčejnou radost obyvatelům Ostravy, která je i mým městem. Už jen posílení pocitu, že město je naše, by byl velký úspěch," zdůvodnil svou účast v projektu architekt Radim Václavík.
    Městské zásahy podporuje i hlavní architekt města Ostravy Cyril Vltavský, podle něhož jde o skvělou myšlenku. "Velice těžko se zjišťuje, jak si lidé představují, že by Ostrava měla vypadat. Tady je projekt, který umožňuje komukoliv říct nahlas svoji představu a názor o tom, co v tom městě nefunguje," podotkl Vltavský.
    Bližší informace o projektu i podmínkách účasti najdou zájemci na webových stránkách www.mestskezasahyostrava.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články