Návrhy na podobu středu Karlových Varů může posoudit veřejnost

Vložil
ČTK
26.07.2013 20:25
návrh od Cigler Marani Architects
Karlovy Vary - Návrhy z architektonicko-urbanistické soutěže budoucí zástavby centra Karlových Varů může ode dneška posoudit veřejnost ve vestibulu karlovarského magistrátu. Celkem 13 návrhů řeší oblast od Solivárny až po lanový most přes Ohři a mezi Sokolovskou a Moskevskou ulicí. Ukazují kam zřejmě bude směřovat vývoj města v následujících desítkách let, řekl dnes novinářům náměstek primátora Karlových Varů Jaroslav Růžička (nez.).

    Ačkoli porota složená z odborníků doporučených komorou architektů i zástupců města ocenila pět návrhů, podle Růžičky to neznamená, že pro další zpracování studie budoucí zástavby centra města nemohou být využity i nápady z ostatních návrhů. "Návrhy nejsou dogmatem. Je to návrh toho, co je v tomto prostoru možné a potřebné do budoucna udělat," uvedl Růžička.
    Podle vedoucího oddělení architektury a urbanismu Ilji Richtra se návrhy vesměs shodují na dvou nutných změnách v rušném středu města. "A to na výstavbě dopravního terminálu, který by sloužil pro MHD i meziměstskou dopravu, v okolí tržnice a na nutnosti posílení dopravní kostry a odlehčení dopravy na Chebském mostě a náměstí Republiky," řekl dnes Richtr.
    Některé z prací obsahují i velmi odvážné návrhy. Podle jednoho z nich by například na západní straně meandru Ohře prokopalo další rameno řeky a na vzniklém ostrovu by vznikl zábavní park s ruským kolem, z něhož by byl výhled na střed města. Další návrhy zase doporučují spojit centrum města a horní vlakové nádraží lanovkou. Podle odborníků jde ale o ekonomicky těžko proveditelné návrhy, byť inspirativní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články