Jeseník referendum na stavbu akvaparku nevyhlásil

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
25.07.2013 23:30
Jeseník

Jeseník - Jeseník zatím nebude vyhlašovat referendum o stavbě akvaparku. Organizátorům petice za místní hlasování se nepodařil získat potřebný počet podpisů. Petiční archy podepsalo 1528 lidí, potřeba bylo 1983 hlasů, což je 20 procent oprávněných voličů. Petiční výbor však nevyloučil to, že se potřebné podpisy pokusí ještě získat. Podpisová akce ve městě začala ve chvíli, kdy už město po letech příprav vyhlásilo na stavbu akvaparku veřejnou zakázku. Wellness centrum za zhruba 200 milionů korun bez DPH má být otevřeno za dva roky.
    "Stojíme před těžkým rozhodnutím, zda petici ukončit, smést ji ze stolu a nechat tomu volný průběh, nebo stát za těmi 1528 hlasy občanů. V pátek chystáme schůzku přípravného výboru. Poslední reálnou možností je sehnat dobrovolníky nebo zaplatit brigádníky, aby oběhli sídliště nebo Dny piva," řekl dnes na zastupitelstvu zmocněnec přípravného výboru referenda Petr Laštovica.
    Organizátoři podpisové akce se obávají toho, že se město kvůli provozování akvaparku do budoucna zadluží. Podle nich rozhodnutí o stavbě centra prošlo těsnou většinou zastupitelů a sporné je do budoucna i financování projektu.
    Podle některých zastupitelů však podpisy na petičních arších nedemonstrují názor drtivé většiny obyvatel. Jiní jejich kolegové se naopak znovu netajili tím, že jsou proti stavbě. Už dříve poukázali na to, že provoz by měl stát ročně osm až 11 milionů korun, což je polovina investičních prostředků města.
    Město stavbu akvaparku připravuje řadu let. Projekt má radnice hotový a v dubnu vyhlásila veřejnou zakázku. Podle místostarosty Libora Halase (Mladí pro Jeseník) by se měly nabídky otevírat 21. srpna. Podle starostky Marie Fomiczewové (ČSSD) organizátoři s peticí přišli pozdě. "Myslím si, že to mělo být v době, kdy se plánoval dvojnásobně velký projekt akvaparku nebo v začátcích projektové přípravy, kdy byla veřejná projednávání. Diskuse měla probíhat dříve, kdy projekt nebyl objednán a zaplacen a nebyly na něj vynaloženy takové prostředky," řekla ČTK Fomiczewová (ČSSD).
    Akvapark má vzniknout na místě nynějšího městského koupaliště. Příprava záměru přišla město až na deset milionů korun. Radnice by měla získat na stavbu téměř 80 milionů korun z evropských fondů, další peníze Jeseník získá z darů a prodeje městského majetku, 50 milionů má pokrýt úvěr. Stavba by měla začít na podzim a město plánuje, že akvapark otevře za dva roky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články