Ochranné pásmo má být podle soudu součástí solární elektrárny

Vložil
ČTK
25.07.2013 22:55
Hradec Králové

Hradec Králové - Podle verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové má dvacetimetrové ochranné pásmo kolem solární elektrárny ležet uvnitř jejího areálu a být tedy jeho součástí. Průlomový výklad části energetického zákona by tak fakticky zmenšoval výkon elektráren, uvedla dnes Česká televize.
    "Je na místě z takového pozemku vypustit prostor v šíři 20 metrů po celém obvodu stavebního pozemku, na němž se panely nacházejí," zní výklad krajského soudu.
    Naprostá většina fotovoltaických elektráren má ale ochranné pásmo mimo areál. "Ještě jsem se s tímto výkladem (soudu) nesetkal. Rozhodně asi by byl problém, pokud by tento výklad měl platit dejme tomu retrospektivně na již instalované," řekl ČT Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace.
    Energetický regulační úřad (ERÚ) v současnosti kontroluje 180 solárních elektráren. Již 30 z nich prověřil a ani jedna nebyla zcela v pořádku, 28 jich má závažné problémy. Kontroloři si všímají i ochranného pásma. "Z naší dosavadní praxe jsme spíše koukali vně plotu, ale jaksi je to spíš náš pocit, nemůžeme komentovat rozhodnutí soudu," řekl ČT mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články