I.P.Pavlova - nový obývák Prahy, má šanci?

Vložil
Pavlína Drbálková
25.07.2013 08:35
Zaměřujeme se na současné město. CCEA se podílí na definování středoevropské kultury. [Centre for Central European Architecture]
MOBA se věnuje výzkumu, architektuře a vizím měst.

16dní - 48 různorodých aktivit - fixní program - 86 účastníků

Od zítřka se magistrála mění. Nejrušnější náměstí I.P.Pavlova se spontánně promění na kulturní prostor. Podaří se změnit dopravní tepnu a "Ipák" na nový obývák Prahy? Celá akce vzniká z podnětu CCEA a MOBA, které se již několik let snaží rozdmíchávat debaty o městotvorných proměnách nefungujících částí měst a připravují živnou půdu ke všem potencionálním transformacím. Je tu ale reálná šance proměnit dopravní koridor na novou městskou třídu?

Náměstí I.P.Pavlova 1920

"Jde nám o postupnou trvalou proměnu. Otevřená scéna I.P.Pavlova je pro nás nástrojem jak komunikovat vizi magistrály jako kvaltní městské třídy, kde jezdí auta, cyklisti, pohybují se chodci , jsou stromy, lavičky, obchody , prostě vše co k ulici patří. Ohlas veřejnosti bude velice důležitý pro další jednání s politiky. Jedná se tedy o akt, kterým se snažíme získat politickou podporu ze strany veřejnosti.

Další rovinou projektu je testování, zda prostor jako I.P.Pavlova -  nejrušnější křižovatka na Magistrále v centru, má potenciál se proměnit v kulturní prostor. Otevřená scéna I.P.Pavlova není festival, je to spontánní akce od samotného začátku. Přípravy začali před dvěmi měsíci a skrze výzvu se nám podařilo získat již ke stovce účastníků a program dnes sčítá celkem 48 různých aktivit. Lidé se stále můžou do programu přihlásit.
Všichni se účastní bez nároku a honorář. I toto vypovídá o tom, že téma Magistrály není lidem Prahy lhostejný.

Chtěli bychom městu ukázat, že je třeba začít změny testovat, není nutné hned vytvářet definitivní řešení, ale nejprve otestovat na několik týdnů, měsíců nový provoz a pokud se potvrdí jeho kvality, tak ho trasformovat do finální podoby. Tato strategie se dobře osvědčila například v New Yorku. Pokud získáme dostatečnou podporu od veřejnosti a Otevřená scéna bude fungovat, využili bychom podporu veřejnosti pro vyjednávání realizace cyklostezky na magistrále, což je náš plán na příští rok, udělat konečně konkrétní změnu," vysvětluje Yvette Vašourková, organizátorka akce.


0 komentářů
přidat komentář

Související články