Ostrava žaluje kvůli smluvním pokutám Amádeus Real

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
24.07.2013 23:30
Ostrava

Ostrava - Ostrava podá žalobu na společnost Amádeus Real, která v centru města chystala stavbu nákupního centra. Soudně se tak chce domoci téměř 7,5 milionu korun. Požaduje zaplacení letošní splátky kupní ceny pozemku ve výši 4,15 milionu korun, dále pak 1,3 milionu korun jako pokutu za prodlení a další dva miliony korun za porušení povinností spojených s podáním žádosti o vydání územního rozhodnutí. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD). Samo město přitom čelí žalobě ze strany developera, který po něm jako náhradu škody za zmařenou investici požaduje 1,6 miliardy korun.
    Společnost Amádeus Real loni v březnu odstoupila od kupní smlouvy na pozemky na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde měl stát obchodní komplex. Stalo se tak poté, co centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nedal souhlas s umístěním stavby, který nakonec společnosti udělil později. Město odstoupení od smlouvy neuznává a trvá na tom, aby developer smlouvu plnil.
    "Původní smlouva s Amádeem Real byla taková, že část kupní ceny zaplatí po podpisu smlouvy, část se zavázal, že bude vracet ve splátkách. Amádeus odstoupil od smlouvy, ale město odstoupení neuznává a trvá na tom, aby plnil podmínky," vysvětlil Kajnar. Město nejprve vyzvalo společnost, aby smluvní pokuty uhradila. Developer tak však podle Kajnara neučinil, a město se proto rozhodlo postupovat soudní cestou.
    Celková kupní cena přesahovala 83 milionů korun. Developer dosud podle žaloby zaplatil v roce 2009 přibližně 41,6 milionu korun, tedy asi polovinu kupní ceny, kterou podle smlouvy musel uhradit do 30 dnů od jejího uzavření. V následujících třech letech pak splatil dohodnutou splátku - 4,15 milionu korun.
    Druhý soudní spor o 1,6 miliardy korun měl nejprve podle dohody s městem vést centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Nakonec však město muselo kauzu převzít zpět, a to po zásahu ministerstva vnitra, podle něhož obvod nebyl oprávněn zastupovat město v tomto soudním sporu. Ostrava proto nyní hledá právní kancelář, která ji bude zastupovat.
    "Samozřejmě, budeme se snažit vybrat kancelář, která bude zárukou toho, že to bude schopna obhájit, takže jsme oslovili renomované právní kanceláře, které by byly schopny tenhle spor vyhrát. Bezesporu to nebude jednoduché," uvedl Kajnar, který se přesto domnívá, že město má šanci uspět. Vyjádření developera se dnes ČTK nepodařilo získat. Společnost však dlouhodobě k vývoji celého sporu neposkytuje svá stanoviska.
0 komentářů
přidat komentář

Související články