VUT v Brně odmítá námitky Komory k soutěži na FaVU

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
24.07.2013 13:15
Brno

Brno - Vysoké učení technické v Brně (VUT) zrušilo tendr na výběr projektanta nové budovy fakulty výtvarných umění. Zakázku kritizovala Česká komora architektů (ČKA), soutěž považovala za neregulérní. Podle kvestora školy Vladimíra Kotka byla důvodem zrušení zakázky skutečnost, že v soutěži zůstal jen jeden soutěžní návrh. Kotek to dnes řekl ČTK.

    Komora v minulosti kritizovala například složení poroty, údajně v ní nebyla nadpoloviční většina členů s odborným vzděláním. "Pokud někdo odevzdává do soutěže dílo, které vytvořil, chce mít záruku, že jej bude hodnotit porota složená z lidí, kteří dokážou kvalitu posoudit," uvedl ke zrušení soutěže první místopředseda představenstva ČKA Petr Lešek.
    Vedení školy námitky komory opakovaně odmítá. "Soutěž o návrh byla zcela korektní a opakovaná prohlášení ČKA o neregulérnosti jsou tendenční, neboť VUT v Brně odmítlo zapracovat do zadávací dokumentace ustanovení, která prokazatelně znevýhodní investora na úkor případného vítěze soutěže o návrh," řekl ČTK Kotek.
    Tendr na projektanty má hodnotu kolem půl milionu korun. Podle komory by ale tato odměna měla být vyšší a činit procento až jedno a půl z ceny stavby, tedy zhruba tři miliony korun. Podle komory proto byla soutěž neregulérní a neměli by se jí účastnit autorizovaní architekti.
    Škola soutěž zrušila, protože v tendru zůstala jediná nabídka. "Tím není zajištěno dostatečně konkurenční prostředí a soutěž o zakázku," uvedl Kotek.
    Tendr má na stole také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), na který se komora obrátila. "Zatím nebylo zjištěno, zda existují důvody pro případné zahájení správního řízení z moci úřední," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.
    Nová budova Fakulty výtvarných umění má vzniknout do roku 2015 v areálu školy v Brně pod Palackého vrchem. Polovina peněz na stavbu půjde ze státního rozpočtu, druhá polovina z prostředků školy. Fakulta nyní sídlí na dvou místech v Brně. Nová budova bude stát zhruba 300 milionů korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Novinky
VUT
25.09.13 09:04
zobrazit všechny komentáře

Související články