Pražští památkáři chtějí přísněji posuzovat reklamu v centru

Vložil
ČTK
21.07.2013 21:55
Praha

Praha - Pražští památkáři vypracovali materiál, podle kterého budou přísněji rozhodovat o firemních označeních a reklamě v památkové rezervaci Prahy. Na magistrátním výboru pro kulturu a cestovní ruch ho již představil šéf pražských památkářů Jiří Skalický. Pravidla mají zlepšit a sjednotit vzhled fasád tak, aby nenarušovaly historický ráz centra.
    "V současné době z ekonomických důvodů stále vzrůstá tlak na zvýšení počtu, velikosti plochy a viditelnosti těchto prvků. Pro maximální zvýšení efektu upoutávky jsou fasády historických objektů zahlcovány nevkusnými a nadbytečnými prvky, které již nelze považovat za standardní firemní označení," píše se v materiálu, který má ČTK k dispozici.
    Památkáři chtějí, aby se reklamní a informační označení stalo nerušivým doplňkem fasád. Chtějí omezit jejich počet na nezbytně nutné množství, například u obchodu bude moci být pouze jeden vývěsní štít. Jen v odůvodněných případech, jako například u provozovny se vstupy na dvou nárožích, mohou být dvě označení.
    "Při volbě materiálu je vhodné preferovat tradiční materiály, kov, dřevo, sklo, v případě návrhů s výjimečnou designovou a řemeslnou kvalitou lze využít i soudobé materiály," radí památkáři.
    Firemní označení ani reklamy by neměly být nasvětleny přídavným zařízením osazeným na fasádě. Nepřípustné jsou reflektory, lampy nebo svítící LED pásky. Případné osvětlení musí být součástí reklamy nebo loga a osvětlení musí být tlumené, nesmí blikat nebo měnit barvy.
    Součástí materiálu je i obrazová příloha s příklady správného umístění firemních a reklamních štítů. Památkáři si jsou vědomi, že nelze stanovit jednotné řešení pro celé historické centrum. "Posouzení každého návrhu proto zůstává individuální, v závislosti na podobě fasády, jejíž kompozice může zcela znemožnit osazení některého z jinak běžných prvků firemního označení či reklamního a informačního zařízení," stojí v materiálu.
    Magistrátní odbor památkové péče připravil už dříve podobný manuál i pro restaurační zahrádky. Ten zakazuje například příliš objemné zahrádky s kompaktním zastřešením a ohrazením, které jsou navíc umístěny na vysokých podestách. Nad zahrádky se nesmí umísťovat ani objemné markýzy, grily, výčepní a chladicí pulty nebo televize.
0 komentářů
přidat komentář