Plzeňský kraj spustil portál digitálních map veřejné správy

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
21.07.2013 21:20
Plzeň

Plzeň - Územněplánovací dokumentace, podklady kraje i obcí s rozšířenou působností a hlavně územní plány měst a obcí jsou nově uveřejňovány na portálu "Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje". Mohou ho bezplatně využívat subjekty veřejné správy, organizace a občané. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner (ČSSD).
    Digitální mapa veřejné správy je celostátní projekt, který vzniká od konce roku 2008, kdy se na něm dohodly ministerstva vnitra, životního prostředí, místního rozvoje a zemědělství, zeměměřický a katastrální úřad, Svaz měst a obcí a Asociace krajů. "Cílem je zajistit garantovaná jednotná data pro konzistentní výkon agend veřejné správy v kraji, dostupnost dat pro veřejnost, tedy podnikatele i občany, propojení procesů veřejné správy a životních situací, optimalizaci služeb veřejné správy a návaznost na evropské a regionální projekty," uvedl.
    Jednou z částí Digitální mapy veřejné správy je projekt Nástroje pro tvorbu a aktualizaci územně analytických podkladů. "Jeho součástí bylo vybudování krajského portálu, na němž jsou zveřejněny informace z oblasti geodat, tematické mapové kompozice, mapové služby, editor tvorby metadat, informace o možnosti poskytování krajských digitálních dat obcím, projektantům a studentům," uvedl Grüner.
    Mezi uživatelsky nejzajímavější patří podle něj mapová služba obsahující "plně vektorovou kresbu katastrální mapy", letecké snímky z roku 2011 nebo například zásady územního rozvoje kraje. V současné době se dokončuje digitální technická mapa kraje určená pro geodety, správce sítí, stavebníky či projektanty. Její spuštění je plánováno v září.
    Odkaz na digitální technickou mapu Plzeňského kraje je http://geoportal.plzensky-kraj.cz/gs/digitalni-technicka-mapa/.
0 komentářů
přidat komentář