VÝZVA občanského sdružení Za krásnou Olomouc: Návrhy na Cenu Rudolfa Eitelbergera 2013 za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a Olomouckém kraji

Vložil
Tisková zpráva
20.07.2013 13:55
Vážení členové sdružení Za krásnou Olomouc, jeho příznivci a další angažovaní,

obracíme se na Vás s výzvou k zapojení se do třetího ročníku Ceny Rudolfa Eitelbergera, kterou se o. s. Za krásnou Olomouc chystá letos opět udělit. Cílem symbolického ocenění je upozornit na ty zásahy do organismu nejen historické Olomouce, které pozitivně a zdařile ovlivnily jeho měnící se podobu v období od roku 2011 až do července 2013. Naplňujeme tím jeden z cílů sdružení, jímž je propagace a informování veřejnosti o stavebních a urbanistických změnách v Olomouci a poprvé i v celém Olomouckém kraji s vlivem na architektonické, památkové a urbanistické hodnoty dotčených lokalit. Název ceny nese jméno významné osobnosti, olomouckého rodáka Rudolfa Eitelbergera von Edelberg (17. 4. 1817 - 18. 4. 1885), jedné z iniciačních postav moderních dějin umění a mj. zakladatele Uměleckoprůmyslového muzea ve Vídni (dnes Österreichisches Museum für angewandte Kunst).

Byli bychom rádi, kdyby se diskuse a předkládání návrhů zúčastnilo co nejvíce zainteresovaných, ať už obyvatel Olomouce nebo těch, kterým její osud není lhostejný. Věříme, že tato aktivita sdružení, byť je svým způsobem symbolická, přece jen pomáhá k prohloubení diskuse a přemýšlení o památkových a architektonických hodnotách našeho města a od nynějška i měst celého Olomouckého kraje. Také právě z těchto důvodů posunujeme termín, do kdy je možné zaslat návrhy a další podněty. Můžete je zasílat až do 15. srpna 2013 na níže uvedenou adresu, k dispozici jsou Vám také další kontakty. Podněty členů sdružení i širší veřejnosti vyhodnotí sedmičlenná komise složená z členů sdružení i externích odborníků. Nominované projekty budou vyhlášeny v září 2013 a vítězný projekt slavnostně 5. října 2013 v rámci festivalu Den architektury. Letošní bohatý program Dne architektury se ponese v duchu průmyslového dědictví a také Cenu Rudolfa Eitelbergera 2013 obdrží vítěz v prostředí povýtce industriálním, v bývalé silážní budově Hanáckých mlýnů, dnes již celosvětově proslavené nástavbou "Vily na sile".

Složení komise:
Mgr. František Chupík, Ph.D. (Národní památkový ústav, ú. o. pracoviště v Olomouci)
Ing. arch. Jana Křenková (Statutární město Olomouc)
Ing. arch. Antonín Novák (architektonická kancelář DRNH)
Mgr. Jakub Potůček (Národní galerie v Praze)
prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc. (Ústav dějin umění AV ČR, Univerzita Palackého v Olomouci), předseda poroty
Mgr. Dagmar Vernerová (nakladatelství Prostor - architektura, design, interiér)
Mgr. Jakub Železný (Česká televize)
Náhradnice: Mgr. Martina Mertová (Muzeum umění Olomouc)

V Olomouci dne 24. 6. 2013

Kontakty:
Mgr. Martina Mertová -  777 576 087
Mgr. Martina Potůčková - 777 633 364
E-mail: krasnaolomouc@seznam.cz
www.krasnaolomouc.cz
0 komentářů
přidat komentář