Soud uložil exmanažerovi Central Groupu Novotnému 8,5 roku

Vložil
ČTK
19.07.2013 21:45
Praha

Praha - Za téměř dvousetmilionové daňové úniky dnes pražský městský soud uložil bývalému výkonnému řediteli developerské společnosti Central Group Aleši Novotnému 8,5 roku vězení. Zakázal mu také na deset let působit ve statutárních orgánech firem a družstev. Rozsudek není pravomocný, Novotný vinu odmítá a odvolal se. Jeho tři spoluobviněné potrestal soud vězením od 7,5 do 5,5 roku. Posledního obžalovaného soud osvobodil.

    "Připomněla bych vůdčí postavení obžalovaného Novotného, vztahuje se k němu také nejvyšší díl způsobené škody," vysvětlila předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková, proč Novotný dostal nejpřísnější trest ze všech. Podle soudu se Novotnému podařilo zkrátit daň o 163 milionů, o krácení dalších 20 milionů se pak pokusil. Hrozilo mu až deset let vězení.
    Navzdory výši uloženého trestu ale soudkyně rozhodla, že muže nezařadí do nejpřísnějšího typu věznice, ale jen do věznice s ostrahou. "Zařazení do věznice se zvýšenou ostrahou by neodpovídalo jeho osobě," uvedla s připomenutím, že vystudovaný inženýr doposud vedl řádný život.
    Spolu se čtyřicetiletým Novotným čelili obžalobě jednatel společností H.Q. Print a Duosprint Luděk Jůza, důchodce Jaroslav Kukla, brněnský podnikatel Antonín Beránek a obchodní manažer společnosti MPI - Marketing & Consulting Andrii Gindriuk.
    Kuklovi, který údajně zprostředkovával styky mezi Novotným a Jůzou, vyměřil soud 7,5 roku odnětí svobody. Jůza dostal trest o rok nižší, protože se k trestné činnosti přiznal a pomohl k jejímu odhalení. Beránka soud potrestal 5,5 lety vězení a Gindriuka obžaloby zprostil. "Nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný," podotkla soudkyně.
    Kuklovi má také podle verdiktu propadnout 6,5 milionu korun z účtu, kam podle jedné ze svých výpovědí ukládal výnosy z trestné činnosti. Jůza a Beránek pak dostali stejně jako Novotný desetiletý zákaz působení ve vedení společností.
    Předsedkyně senátu Slepičková nařídila při projednávání rozsáhlého případu sedm desítek hlavních líčení a prošla faktury Central Group, které se týkaly celkem 600 milionů korun. Samotný výrok rozsudku dnes přednášela plynule a bez přerušení nezvykle dlouho - 4,5 hodiny. Musela totiž přečíst údaje o každé ze stovek faktur, které Novotný a ostatní obvinění podle verdiktu fingovali. Oproti zvyklostem dovolila po první hodině přítomným, aby zbytek výroku vyslechli vsedě. Jedna z přísedících totiž začala mít zdravotní potíže kvůli horku v soudní místnosti.
    Obžaloba tvrdí, že Novotný a další obvinění v letech 2004 až 2010 úmyslně vkládali do účetnictví Central Group stovky falešných faktur, které obstarával Novotný. Ostatní obvinění prý daňové doklady vystavovali nebo jejich vystavení zprostředkovávali. Šlo o faktury za propagační nebo marketingové služby pro Central Group, které však firmy nikdy nevykonaly. Muži tak údajně krátili daň z přidané hodnoty a snižovali daňový základ pro výpočet daně z příjmu.
    Novotný, který je ve vazbě, obžalobu v celém rozsahu popřel. Už dříve uvedl, že faktury, jež byly podle žalobců falešné a sloužily pouze ke snižování daňového základu, podepisoval jen formálně. Kontrolovat je měli lidé z příslušných oddělení. On sám prý dostával na stůl až stovku faktur denně, a nemohl tedy všechny prověřovat.
    Dnešním verdiktem se bude muset zabývat odvolací Vrchní soud v Praze. Novotný i advokát nepřítomného Kukly se proti němu totiž na místě odvolali. Ostatní obvinění kromě osvobozeného Gindriuka si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupkyně Jarmila Pavlová.
    Novotného právník Lukáš Trojan založí své odvolání na tvrzení, že hlavní líčení mělo zásadní procesní vady. Novinářům řekl, že nebyly řádně provedeny všechny důkazy - soudce prý tlačil čas, protože měla brzy uplynout lhůta, po které by Novotný musel být propuštěn z vazby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články