Elektrické podlahové vytápění se osvědčuje i u velkých energeticky úsporných rodinných domů

Vložil
Tisková zpráva
19.07.2013 21:10
Fenix Trading s.r.o.

Jestliže se už investor rozhodne pro stavbu nízkoenergetického domu, automaticky předpokládá, že účet za vytápění bude nízký. Nízké pořizovací náklady mluví jednoznačně pro elektrické plošné vytápění. Provozní komfort a zejména nízké provozní náklady potvrzuje i řada konkrétních realizací. Zajímavé jsou například údaje ze dvou velkých rodinných domů na Slovensku, vytápěných velkoplošnými nízkoteplotními systémy od firmy FENIX Jeseník.

Nízkoenergetický přízemní rodinný dům s elektrickým podlahovým vytápěním FENIX v Žilině

Ve slovenském krajském městě Žilina vyrostl před třemi lety přízemní, nepodsklepený rodinný dům s pěti místnostmi a podlahovou plochou cca 220 m².

Ve slovenském krajském městě Žilina vyrostl před třemi lety přízemní, nepodsklepený rodinný dům s pěti místnostmi a podlahovou plochou 218,72 m². Obvodová konstrukce domu je z Porotherm systému, cihla 250mm a EPS 200mm, výplňové konstrukce jsou řešeny dřevěnými okny s trojsklem. Dispoziční řešení objektu se skládá z obývací haly s kuchyní a výstupem na terasu, ložnice s koupelnou, dvou dětských pokojů, pokoje pro hosty, chodbou s WC a samostatnou koupelnou. Energie přicházející do domu je elektrická energie se zásobníkovým ohřevem vody, v domě je zabudovaná rekuperační jednotka. Vytápění domu je řešeno kombinací elektrických topných systémů FENIX.
1 – Trojvrstvá laminátová plovoucí podlaha ; 2 – podlahová limitační sonda v drážce; 3 – Krycí PE fólie tl. 0,25 mm; 4 – Podlahová topná fólie ECOFILM; 5 – Izolační podložka z extrudovaného polystyrénu; 6 – Podklad – beton, anhydrit, původní podlaha, apod.

Topné fólie ECOFILM jsou použity pod laminátové parkety v obývacím pokoji, kuchyni a na chodbě, podlahové topné rohože ECOFLOOR pak v místnostech s dlažbou  - koupelna a WC. V pokojích jsou navíc instalovány elektrické sálavé konvektory, v koupelnách je pak systém doplněn topnými žebříky. Celý topný systém byl dodán za 60.000 Kč včetně DPH, v této ceně byla zahrnuta dodávka topných systémů ECOFILM, ECOFLOOR, ECOFLEX včetně digitálních termostatů. Rodinný dům užívají čtyři osoby - dva dospělí a dvě děti. Jako v každé moderní domácnosti se zde nacházejí počítače a další spotřebiče denního použití.
1 – nášlapná vrstva (keramická dlažba); 2 – flexibilní lepicí tmel; 3 – topná rohož ECOFLOOR; 4 – podlahová (omezovací) sonda; 5 – nosná betonová deska; 6 – ocelová výztuž (tzv. kari síť); 7 – tepelná izolace; 8 – podklad (betonová deska)

Kolik stojí vytápění a provoz poměrně velkého rodinného domu, kde teplo zajišťují výhradně elektrické topné systémy? Dům s podlahovou plochou 218 m2 vykazuje roční spotřebu energie od 15.000 do 16.500 kWh/rok. Sledované období spotřeby přitom charakterizuje celoroční provoz v lokalitě Žilinského kraje, kde je zimní období teplotně zařazené v pásmu -15°C.  A náklady? Roční náklady za vytápění a celý provoz (tj. včetně spotřeby elektrické energie na osvětlení a provoz všech domácích spotřebičů) se v posledních čtyřech letech pohybují v rozmezí 40.000 až 48.000 Kč ročně.

Nízkoenergetický rodinný dům s elektrickým podlahovým vytápěním FENIX v Nitrianskych Hrnčiarovciach

Dvoupodlažní rodinný dům s pěti obytnými místnostmi je postaven ve slovenské obci Nitrianske Hrnčiarovce a je prototypovým řešením ekonomické a ekologické výstavby nízko-energetických domů s přihlédnutím k požadavkům prostředí. Dům je nepodsklepený, zastavěná plocha je 121 m2, obytná plocha pak 205 m2. Obvodová konstrukce je sendvičová tloušťky 425 mm. Výplně okenních otvorů jsou řešené plastovými okny s izolačním trojsklem, vnitřní stěny jsou ze sádrokartonových desek. Hlavní obytný prostor je tvořen obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní a je orientovaný do tiché zadní části domu. Chodba v patře zpřístupňuje tři pokoje s terasou a balkónem, šatník, technickou místnost a koupelnu. Stavbu realizovala společnost A CORO a.s., Prešov, která se specializuje na výstavbu nízkoenergetických a pasívních domů a je členem Institutu pro energeticky pasivní domy iEPD (www.iepd.sk).
Dvoupodlažní rodinný dům s pěti obytnými místnostmi je postaven ve slovenské obci Nitrianske Hrnčiarovce.

V objektu byly nainstalované topné rohože ECOFLOOR a fólie ECOFILM F s použitím keramické podlahy Creaton. Jedná sa o nový způsob použití tzv. suché montáže plovoucí keramické podlahy z pálené cihlářské hlíny. Tento nový způsob kladení keramické podlahy urychlí čas realizace a zabezpečí okamžitou funkčnost podlahového topení. Skladba podlahy Creaton s folií ECOFILM je první kombinací suché montáže na Slovensku. Vstupní náklady na vytápění s regulací v ceníkových cenách s DPH dosáhly cca 67.000 Kč. Roční spotřeba domu je cca 33,5 kWh/m²/rok, za elektrickou energii přitom rodina platí ročně 23.000 -25.000 Kč.
1. Podklad (betonová, dřevěná deska); 2. Suchý zásyp CREATON; 3. Tepelná izolace; 4. Krycí PE fólie tl. 0,25mm; 5. Podlahová topná fólie ECOFILM; 6. CREATON – plovoucí keramická podlaha

Oba rodinné domy spotřebují méně než polovinu energie na vytápění, zbytek celoroční spotřeby je to ostatní – světla, televize, počítače, pračky, sušičky, varné konvice, mikrovlnné trouby, atd. – tedy běžný provoz domácnosti. Zjištěné výsledky i dosavadní zkušenosti majitelů obou rodinných domů dokazují, že mýtus neefektivnosti a ekonomické náročnosti elektrického vytápění je i u podobně velkých objektů překonán.

0 komentářů
přidat komentář

Související články