Odborníci se obávají přestavby kostela sv. Michala

Vložil
ČTK
18.07.2013 19:55
Praha

Praha - Odborníci se obávají, že v bývalém kostele sv. Michala na Starém Městě vznikne plánovanou přestavbou veřejný dům. V historickém objektu několik let funguje hudební klub, plakáty ale často zvou i na erotickou show. Na stavebním odboru Prahy 1 už je stavební povolení připraveno, zatím se nevydalo, sdělila ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Soukromý majitel chce mít z kostela, který je kulturní památkou, "nákupní galerii" a v podkroví "ubytovací zařízení malého typu".

    O využití kostela se debatuje léta. Stojí jen kousek od Staroměstského náměstí, jako zchátralý byl v roce 1984 převeden na Národní knihovnou (NK), která pro něj nenašla využití. Poté, co se stal v roce 2004 ředitelem NK Vlastimil Ježek, knihovna budovu prodala jejímu kontroverznímu nájemci. Byl za to kritizován občanskými sdruženími i některými politiky, oponoval tím, že nájemce měl údajně nevypověditelnou smlouvu na 35 let, podle níž knihovně plynuly z nájmu ročně pouze řádově statisíce korun. Ježek nájemci objekt prodal za 46 milionů korun.
    Členové bývalé Pracovní skupiny primátora pro revitalizaci Staroměstského náměstí se v minulých dnech obrátili otevřeným dopisem na představitele státu i Prahy, aby se příštím využitím kostela zabývali. Uvádějí v něm, že v kryptě kostela dodnes spočívají ostatky významných osobností církve, univerzity i města a provoz striptýzového kabaretu nad jejich hroby je v rozporu nejen s kulturní tradicí Prahy, ale i s obecnými civilizačními tradicemi.
    Praha ale podle náměstka primátora Václava Novotného (TOP 09), který měl ještě nedávno kulturu a památky v Praze na starosti, nemůže se přestavbou kostela nic moc dělat. "Kostel byl prodán soukromému vlastníkovi státem, ne městem. O tom, že nyní je objekt využívá nedůstojným způsobem, není sporu. A o tom, že se objekt opravil, taky není sporu," řekl dnes Novotný na jednání výboru pro kulturu a památkovou péči.
    Protože má objekt soukromého vlastníka, nemůže do jeho využití město mluvit. "Město se může ptát majitele: Neprodáte vy náhodou ten kostel? To je to jediné, co můžeme dělat. Ano, je to chyba, ale tak to je. Teď je to bohužel soukromý objekt," řekl ČTK Novotný.
    Členové pracovní skupiny, která ukončila činnost po odvolání bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS), jsou přesvědčeni, že kostelu by náleželo jiné využití. V depozitářích městských galerií a muzeí je dostatek vhodných děl, která by baroknímu chrámovému prostoru mohla přinést novou kulturní a přitom komerčně úspěšnou náplň. Praha například stále hledá místo pro trvalou expozici Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Do podkroví s výhledem na Prahu by se mohl umístit i Langweilův model, v kryptě kostela by mohly být provozovány koncerty komorní a liturgické hudby.
    Odborníci, mezi nimiž jsou například ředitel Národního muzea Michal Lukeš, historik architektury Zdeněk Lukeš, ředitel Sbírky starého umění Národní galerie Vít Vlnas nebo ředitel pražského pracoviště Národního památkového ústavu Ondřej Šefců, tvrdí, že by se mělo uvažovat i o zpětném vykoupení kostela státem či církví. Město nemá na odkup peníze, řekl dnes ČTK Novotný, který chce kauzu kostela sv. Michala předložit k jednání Radě světové památky UNESCO pro historické centrum Prahy. Ta je poradním orgánem rady hlavního města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články