Jmenovka na replice původního křesla na Ještědu stojí 24.000 Kč

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
18.07.2013 19:35
Liberec

Otakar Binar

Liberec - Štítek se jménem dárce umístí na repliku originálního křesla v salonku na Ještědu každému, kdo bude ochotný zaplatit jeho výrobu. Pořízení jednoho křesla vyjde na 24.000 korun. Novinářům to dnes řekla Milena Lánská z občanského sdružení Ještěd 73. Zrekonstruovaný původní salonek chtějí otevřít v září u příležitosti 40. výročí otevření Ještědu.

    První replika originálního křesla z bílé koženky a nerezové konstrukce se na Ještěd vrátila dnes. Byl u toho i autor původního nábytku na Ještědu ze 70. let minulého století, architekt Otakar Binar. "Vypadá to dobře," ocenil.
    Kam zmizela původní křesla, dnes už nikdo neví. Nyní jsou v salonku kovové židle s hnědým polstrováním, původní černý stůl je zcela zakrytý bílým ubrusem, na zemi je vybledlý červený koberec a stěny jsou nevýrazně šedé. V září už by měl salonek vypadat lépe. Bude zde 12 bílých kožených křesel, aby vytvářely kontrast s opraveným stolem, který bude mít černou rýhovanou desku s imitací ebenu a lemováním z přírodního jasanu. "Bude tady anglické prostírání v oranžové barvě," nastínil provozovatel hotelu Petr Šmaus. Na stěnu se také vrátí zrestaurovaná tapisérie od Vladimíra Křečana.
    První etapa obnovy si vyžádá asi 350.000 korun. Po 100.000 daly České radiokomunikace a Liberecký kraj, zbytek zaplatí provozovatel hotelu a restaurace. Přispět na obnovu salonku ale mohou i dobrovolní dárci. "Od července máme povolenou sbírku a číslo účtu je 259 826 549/0300," upozornila Lánská.
    Podle Šmause chtějí počet křesel doplnit v dalších etapě obnovy na 18, tak jak tomu bylo v minulosti. Původní olivově zelenou barvu by měl mít i nový koberec a koženkové obložení stěn. "Takovou koženku jsem měl tehdy ve své octavii," zavzpomínal dvaaosmdesátiletý Binar.
    Hotel a vysílač je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v Česku. Unikátní stavba, za kterou dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu, je od roku 2006 národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou století. Vlastníkem horského hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Dalších zhruba 50 milionů od té doby investovaly do oprav.
0 komentářů
přidat komentář