Novomlýnská brána nevznikne podle původního návrhu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.07.2013 19:15
Praha

Praha - Projekt Novomlýnské brány, tedy novostavby na konci Revoluční ulice u Vltavy, se pravděpodobně neuskuteční v podobě, již architekti navrhovali. Ministerstvo kultury už v květnu rozhodlo, že magistrátní památkáři musí znovu posoudit plány na stavbu. V červnu do projektu vstoupil nový investor, jemuž se stavba, jež vybočovala z podoby tradičních městských domů, nelíbí. Oslovil architekty a hledá novou podobu projektu.

    Projekt Novomlýnská brána měl zakončit Revoluční ulici a stát se jakousi branou do středu města směrem od řeky. Neobvyklou stavbu, která počítala s demolicí novorenesančního, dnes zdevastovaného domu a zakomponováním nízkého barokního domku, navrhl ateliér DaM, který investor vybral v malé, vyzvané soutěži.
    Projekt před rokem představovala společnost Brobosu Properties, která podle slov svého zástupce počítala s investicí kolem 250 milionů korun; na financování stavby si chtěla půjčit od investičního fondu. Vedle obchodů a kanceláří se v domě počítalo i s byty.
    Koncem roku 2011 dostal projekt povolení pražských památkářů, památkový odbor ministerstva kultury ale jako odvolací orgán půl roku poté rozhodnutí změnil. Majitel se proti tomu odvolal a dlouhé měsíce se věcí zabývala rozkladová komise ministerstva.
    Na základě jejího rozhodnutí MK letos v květnu zrušilo závazné stanovisko magistrátního odboru památkové péče z 15. prosince 2011 a věc tomuto odboru vrátilo. Pražští památkáři by se tedy projektem měli zabývat znovu; vzhledem k tomu, že nový investor, společnost RSJ Private Equity, považuje projekt za příliš kontroverzní, pravděpodobně se v něm pokračovat nebude.
    Společnost RSJ Private Equity uvádí, že oslovila architektonická studia, z jejichž návrhů by mohla vzejít nová podoba projektu. Tvrdí, že chce dát Praze novou architektonickou dominantu, která souzní s historickým centrem. Investor začal diskusi o nové podobě projektu u Klubu za starou Prahu, který byl největším kritikem původního projektu.
    Do místa, kde je přes 70 let proluka, DaM navrhl objekt, který není tradičním městským domem - nemá klasickou fasádu s okny. Stavba má abstraktní tvar, plášť budovy měl pokrývat perforovaný plech měděné barvy. Objekt měl mít pasáž, která by zpřístupnila malebné zákoutí navazující Lannovy ulice.
    Vyřešit situaci na předpolí Štefánikova mostu se v minulosti pokoušeli již mnozí. Konalo se několik soutěží, v roce 2004 zase prezentoval v Praze svůj návrh muzea Salvadora Dalího architekt Daniel Libeskind, který na okolní zástavbu příliš ohled nebral.
0 komentářů
přidat komentář

Související články