Studenti ČVUT postavili solární dům, jedou s ním na soutěž do USA

Vložil
ČTK
17.07.2013 21:05
Praha

Praha - Studenti pražského ČVUT postavili ekologický solární dům, inspirací jim byla venkovská světnice. Dům si ode dneška může veřejnost prohlédnout před fakultou architektury v pražských Dejvicích, poté s ním studenti jedou na soutěž do USA. AIR House, jak se projekt jmenuje, je plně energeticky soběstačný, jeho cena by se měla pohybovat kolem tří milionů korun.

    Dům o rozměrech asi 13 krát 13 metrů a užitnou plochou 55 metrů čtverečních je celý ze dřeva, součástí je i velká terasa zastřešená pergolou. Celá jedna strana domu vedoucí na terasu je prosklená, vnitřek domu tvoří jedna velká obytná místnost s kuchyní, za níž je koupelna. Na terase je pak zabudovaná také malá letní kuchyně, zvenčí je přístup i do technické místnosti a malého kumbálu na kola.
    "Dům je navržen jako chata pro ekologicky smýšlející lidi na vrcholu produktivního věku, která může v důchodu sloužit pro plnohodnotné trvalé bydlení. Inspirací je česká tradice chatařství a chalupářství," uvedli autoři. Cena prototypu se vyšplhala na 300.000 amerických dolarů (asi 5,9 milionu korun), peníze studenti získali z několika grantů, od univerzity a také od sponzorů. Autoři díla přitom doufají, že by se projektu mohla v budoucnu chytit nějaká firma a vyrábět jej v rámci běžné produkce. Cena by se pak prý pohybovala kolem tří milionů.
    AIR house získává veškerou energii pro potřeby domácnosti i pro zajištění optimálního vnitřního klimatu ze slunečního záření. Koncept vychází z principu dům v domě, kdy první plášť tvoří samotný obytný prostor z masivních dřevěných panelů a dřevovláknitou tepelnou izolací. Druhý plášť je pak dřevěná pergola, která zmírňuje tepelnou zátěž, prostřednictvím fotovoltaických panelů vyrábí elektrickou energii a solárními kolektory zajišťuje teplou užitkovou vodu.
    Záštitu nad projektem převzala fakulta architektury, v soutěžním týmu jsou ale studenti z celé univerzity. "Udržitelný rozvoj ve stavění je na jedné straně oficiální trend, ale není kupodivu nesený veřejným míněním. Na fakultě architektury chceme, aby si studenti uvědomili, že se nejedná o módu, ale o nutný vývoj," upozornil děkan fakulty Zdeněk Zavřel.
    Na projektu studenti pracovali skoro dva roky, kromě návrhu si také zajišťovali financování a propagaci. Se samotnou stavbou se pak začalo letos v červnu přímo v dejvickém kampusu ČVUT. Zde bude stát do konce července, poslední týden v měsíci bude stavba rozmontována a odeslána do Kalifornie na soutěž Solar Decathlon. Dvacítka soutěžních domů postavených univerzitními týmy z celého světa pak mezi sebou bude soutěžit v říjnu.
    Po skončení soutěže poputuje dům do nově vznikajícího Univerzitního centra energeticky efektivních budov v Kladně, kde bude sloužit pro výzkumné účely.
0 komentářů
přidat komentář

Související články