Praha zrušila tendr na opravu radnice a paláce za stovky milionů

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
15.07.2013 21:05
Praha 15. července (ČTK) - Praha zrušila výběrové řízení za stovky milionů korun na opravu budov na Mariánském náměstí. V rozhovoru s ČTK to řekl náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09). Za téměř 800 milionů Kč bez DPH se měla opravovat budova nové radnice, památkově chráněný barokní Clam-Gallasův palác i samotné náměstí. Plány na rekonstrukci trvají, podle Novotného ale budou za méně peněz.

    Nynější ekonomická situace magistrátu nedovoluje uskutečnit zakázku v takovém rozsahu, v jakém byla v roce 2010 vypsána, řekl Novotný. Z materiálu, který schválila rada, vyplývá, že výsledky architektonické soutěže, která výběru dodavatele předcházela, zůstanou v platnosti.
    Otázku, co s nákladnou zakázkou, řešila Praha v minulosti opakovaně. Výběrová komise sice na začátku roku 2011 doporučila vybrat jako vítěze společnost Subterra, vedení města ale kvůli nedostatku peněz konečné rozhodnutí několikrát odložilo. Diskutovalo se i o tom, že by zakázka mohla být rozdělena do několika částí.
    Clam-Gallasův palác, který byl postaven na přelomu 17. a 18. století, odborníci považují za architektonický skvost. Podle původního záměru měla rekonstrukce napravit nevhodné stavební a technické zásahy z minulých let. Restaurovat se měly interiéry se vzácnou štukovou výzdobou a freskovými malbami. V přízemí měly vzniknout obchody, konat by se zde také mohly dražby, v horních patrech se počítalo s výstavami.
    V dalších etapách měla být podle záměru minulého vedení města opravena Nová radnice a Mariánské náměstí. Zejména úprava náměstí už dřív vyvolala kritiku. Vědci se například obávají, že práce by poničily významná archeologická naleziště.
0 komentářů
přidat komentář

Související články