Praha ukončí plány na nákladnou přestavbu Průmyslového paláce

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
12.07.2013 21:25
Praha

Cigler Marani Architects, s.r.o.

Praha - Praha se definitivně vzdá plánu na nákladnou přestavbu Průmyslového paláce a části areálu Výstaviště, která měla vyjít na více než tři miliardy korun. V úterý rada patrně rozhodne o ukončení smlouvy s architekty z Ciegler Marani Architekts, kteří měli k přestavbě vypracovat projekt za 200 milionů korun. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09). Praha chce najít levnější cestu, jak palác, areál i historické budovy opravit.
    Návrh, se kterým kancelář Jakuba Ciglera v minulosti vyhrála soutěž, počítal nejen s dostavbou paláce, ale i s úpravami okolí této památky. Zázemí paláce mělo připomínat pařížský Louvre. Podchodem by lidé došli až ke Křižíkově fontáně. Pro Prahu by to ale podle Novotného znamenalo enormní finanční zátěž. "Zadal jsem Útvaru rozvoje města, aby vypracoval realistické možnosti dostavby paláce s návazností na dopravu, zeleň ve Stromovce, a další," řekl Novotný. "O výstupech bude rada diskutovat v září, pokud se shodneme, můžeme následně vypsat výběrové řízení na nový projekt," řekl.
    Situaci kolem pražského Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha už řadu let. Na konci minulého roku se městu podařilo vyvázat se z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Nájemce areál opustí na konci příštího roku. Před nedávnem zároveň zastupitelé přistoupili na mimosoudní dohodu ohledně škody za vyhořelý Průmyslový palác. Požár, který jej zasáhl v roce 2008, způsobil škody za více než miliardu korun.
    Co bude s chátrajícím Výstavištěm dál, není zcela jasné. Kromě dostavby vyhořelého křídla Průmyslového paláce je nutné opravit řadu památek, třeba Maroldovo Panorama nebo Křižíkovu fontánu. Některé stavby by mohly být naopak zbourány, podle Novotného například zpustlé divadlo Spirála.
    Praha může buď areál spravovat sama, což by ale podle odhadů znamenalo investici kolem dvou miliard korun do rekonstrukce areálu. Následně by se mohly kromě veletrhů na Výstavišti pořádat například festivaly. Praha také může vybrat investora, který bude výměnou za vložené peníze areál provozovat. Záležet bude na rozhodnutí rady a zastupitelů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články