Magistrála = Nová pražská třída

Mladí architekti promění nejrušnější pražskou ulici v živé pódium

Zdroj
CCEA – Centre for Central European Architecture, o.s.
Vložil
Tisková zpráva
12.07.2013 12:20
Centrum středoevropské architektury (CCEA) na dva týdny uzavře část nejfrekventovanější pražské tepny. Během akce zde budou probíhat koncerty, workshopy pro děti i dospělé, autorská čtení, trhy a taneční vystoupení. Cílem akce je poukázat na neudržitelný stav v okolí magistrály a nabídnout nové možnosti jejího využití jakožto městského bulváru.
Projektu Magistrála – Nová pražská třída se CCEA aktivně věnuje od roku 2010. Letos se organizátoři rozhodli diskutovat projekt s veřejností skrze Otevřenou scénu na nejfrekventovanějším místě severojižní spojky I. P. Pavlova. „Testujeme její novou podobu!“ říká architekt Igor Kovačević, jeden z organizátorů projektu. „Dlouhodobě usilujeme o změnu magistrály na prostředí, kde se mísí auta, chodci, cyklisti, autobusy či tramvaje, kde jsou přes cestu přechody, kde jsou vysazeny stromy, instalovány lavičky, parter je zaplněn bary, restauracemi, obchody, galeriemi i novými veřejnými městskými stavbami,“ vysvětluje architekt. Otevřenou scénu zahájí výtvarná performance Patrika Hábla, který skrze velkoplošnou malbu vytvoří nové prostředí – prostředí pro spontánní činnosti. Malba po skončení akce zůstane na místě jako stopa „nové třídy“.



Organizátoři v roce 2011 otevřeli diskusi o transformaci pražské magistrály na magistrátu hlavního města. Postupně se jednání přesunula na jednotlivé městské části. Z těchto jednání vzešla v roce 2012 Iniciativa pro humanizací magistrály mezi MČ Praha 2, Praha 4 a Praha 7. „Letos jsme se rozhodli diskutovat projekt s veřejností skrze Otevřenou scénu na nejfrekventovanějším místě severojižní spojky I. P. Pavlova,“ vysvětluje spoluorganizátorka akce Yvette Vašourková z CCEA.

Základní myšlenkou akce je za pomocí preformancí, uměleckých intervencí, výstav a happeningů pražských kulturních iniciativ a občanů představit novou interpretaci pražské magistrály. Otevřená scéna – veřejný happening se odehraje na přelomu července a srpna kolem náměstí I. P. Pavlova.  Happening proběhne jako jednorázová akce trvající dva týdny, budou zde umístěné dočasné instalace, prodejné stánky, půjčovna kol a servisy. Během akce zde budou probíhat koncerty, workshopy pro děti i dospělé, čtení, trhy a taneční vystoupení. Prostor navíc ozvláštní městská zeleň. Neméně důležitým cílem je objevování nového formátu a výstupů pro oslovené umělce a schopnost dnešního umění stát se součástí otevřeného procesu. Veřejnost bude vyzvána k účasti v rámci Otevřené scény, pro spontánní představení bude vyhrazen především program od 10 do 19:00. „Chceme dát prostor pro spontaneitu, ulice může žít vlastním životem i bez organizovaných zásahů. Jen je potřeba vytvořit podmínky,“ říká o programu Yvette Vašourková z CCEA, „proto vyzýváme i širokou veřejnost, aby se přihlásila a podpořili naše snažení, třeba vlastním uměleckým vystoupením.“



Aktivity v rámci Otevřené scény I. P. Pavlova:
Workshop fotografie na téma město
Workshopy s dětmi
Koncerty
Diskusní stoly 
Večer literatury
Módní přehlídka
Kurz jógy
Taneční performance
Trhy
Půjčovny kol
Kavárna
Šachový turnaj
Turnaj ve stolním fotbale

Novou podobu magistrály svojí účastí podpořili například DJ Lumiere, který zahraje 29. 7. v 19:00. V neděli 4. 8. od 20:00 se můžete těšit na taneční vystoupení Sfida Furioso skupiny PRO ART.
Kromě hudebních a tanečních vystoupení, bude v rámci otevřené scény probíhat šachový turnaj či turnaj ve stolním fotbale ve čtvrtek 1. 8. 2013. V rámci odpoledních workshopů si můžete trénovat focení města, kurz povede fotograf Lukáš Cetera (30.  7. o 16:00). Kromě workshopů pro dospělé, je na programu řada akcí pro děti, prostorové hry s uměleckou skupinou Strašné ditě (29. 7.) či výtvarné dílny s Marií Vymazalovou (5 - 6. 8).  Prostor okolo scény bude hostit i trhy,  31. 7. se na I. P .Pavlova  uskuteční bleší trh Super sekáč na Magistrále a 3. 8. Dyzajn na Ípáku.

Všechny vystoupení jsou pro veřejnost zdarma.

Projekt vzniká za podpory Hl. města Prahy,
Záštitu nad projektem převzal Ing. arch. Václav Vondrášek místostarosta MČ Praha2
Sponzoři projektu: ALZA, KOMWAG, AAA BARVY,  Zahradní architektura Kurz, COPY GENERAL
Mediální partneři: A2, archiweb.cz, Artmap, Era 21, Radio 1, Earch
Poděkování patří současně všem účastníkům Otevřené scény, všichni vystupují bez honoráře v rámci podpory projektu Magistrála=Nová Pražská třída.

26. 7. – 10. 8. 2013
Otevřená scéna / Open stage I. P. Pavlova
Prostor pro spontánní činnosti

Organizátor: CCEA – Centre for Central European Architecture, o.s.
CCEA, U Půjčovny 4, Praha 1, 110 00, www.ccea.cz
blog: novamagistrala.wordpress.com
facebook: Otevřená scéna I. P.Pavlova  
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ja nechci akce
05.08.13 10:39
Na normální...
Winter
06.08.13 07:36
...Souhlasím!...
šakal
06.08.13 10:57
zobrazit všechny komentáře

Související články