Dva slavnostní víkendy s lidovou architekturou

Vložil
Tisková zpráva
12.07.2013 11:30
Foibos

20. a 21. července 2013 DEN PRO JAKUBA BURSU VE VLACHOVĚ BŘEZÍ, BUŠANOVICÍCH A OKOLNÍCH OBCÍCH a
DNY LIDOVÉ ARCHITEKTURY ČECH, MORAVY A SLEZSKA 2013 V CELÉ REPUBLICE


26. - 28. července 2013 SELSKÉ SLAVNOSTI HOLAŠOVICE  připomenou 15. výročí zápisu obce na seznam UNESCO Jihočeský kraj

DNY  PRO JAKUBA BURSU VE VLACHOVĚ BŘEZÍ, BUŠANOVICÍCH A OKOLNÍCH OBCÍCH 19. - 21. července 2013

Zavítejte předposlední červencový víkend na Vlachovobřezsko a Volyňsko do jihočeských Bušanovic, Dolních Nakvasovic, Vlachova Březí a okolních obcí na Den pro Jakuba Bursu  k jeho 200. výročí narození 21. 7. 1813.
Tento zednický mistr, stavitel, štukatér a nesporně také lidový umělec byl nejznámějším, nejoriginálnějším a nejsvéráznějším tvůrcem zděné lidové architektury v Jižních Čechách.


Byl jedním z prvních zedníků, kteří začali průčelí vesnických usedlostí zdobit do plochy rozvinutým štukovým dekorem.
Charakteristická pro jeho tvorbu byla výrazná poloreliéfní kolorovaná výzdoba štítů a bran, hojně využíval plošně rozvinutých ornamentů, nápisů a rostlinných i figurálních motivů kompozičně propojených s architektonickými články jako pilastry, lizény, římsy, voluty apod.
Pracoval zejména v obcích Jiřetice, Libotyně (obě obce jsou vesnickými památkovými rezervacemi), Buk, Bušanovice, Dolní Nakvasovice, Dvory, Předslavice, Radhostice, Tvrzice, Vlachovo Březí. Dalšími zajímavými vesnicemi stojícími za zhlédnutí jsou např. Nahořany (VPR), Kloub, Koječín, Křtětice, Lažiště, Mahouš, Zechovice (všechny jsou vesnickými památkovými zónami), Čepřovice, Černěntice, Miloňovice, Modlešovice aj.

Díla, která Jakub Bursa zanechal, v nás i po 200 letech od jeho narození budí respekt a obdiv. Je nyní na nás, abychom o ně náležitě pečovali a předali je tak i budoucím generacím.      

Centrum slavností Jakuba Bursy a „lidového baroka“ je ve Vlachově Březí a Dolních Nakvasovicích (obec Bušanovice)

Bohatý program v Bursově rodišti v Dolních Nakvasovicích pečením koláčů a vzpomínkovým posezením  již v pátek podvěčer a pokračuje v sobotu dopoledne..
Sobotní program 20. července ve Vlachově Březí  nabízí seznámení s Bursovým dílem  na vyjížďkových trasách do okolních obcí nebo na dvou výstavách, besedách a setkáních  ve Vlachově Březí.  V programu vystoupí Netolická pětka, folklorní soubor Libín a další.                
Programem a slavností provází znamý rozhasový a televizní moderátor a publicista  Václav Žmolík, který také na autogramiádě představí své knihy Bohemia Incognita a Příběhy předmětů.
Český rozhlas České Budějoviceý bude přímým přenosem od 15 do 17 hodin informovat o lidových stavbách Jakuba Bursy a o dění ve Vlachově Březí a jižních Čechách.

(program podrobně na www.lidove-stavby.cz )

SELSKÉ SLAVNOSTI HOLAŠOVICE  26. - 28. července 2013

Tradiční lidové slavnosti v nejslavnější vsi s unikátně dochovanými lidovými stavbami, zapsané na Seznam UNESCO  začínají v pátek 26.7. poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pokračují celodenním sobotním a nedělním programem. Základním rámcem slavností je pořádání „staročeského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel.
Součástí slavnostní je výstava Holašovice, vesnická památková rezervace (real.izoval FOIBOS BOOKS) otevřená v Informačním středisku. 

DNY LIDOVÉ ARCHITEKTURY V KRAJÍCH, REGIONECH, MÍSTECH 20. a 21. 7. 2013

V letošním Roce lidové architektury Čech, Moravy a Slezska konané na počest 200. výročí narození Jakuba Bursy se poprvé uskuteční 20. a 21. července Dny lidové architektury

Rokem  a Dny lidové architektury  vzdáváme hold všem známým a neznámým tvůrcům lidových staveb ve všech místech naší republiky, kteří vytvořili díla, jež jsou dnes pokladnicí našeho architektonického a kulturního dědictví.
S jejich lidovými stavbami  se setkáváme na každém kroku. Jsou značně typologicky různorodé díky krajových tradicím, znalostem předávaným z generace na generaci po mnoho desetiletí či staletí. Zachovaly se  s řadou  archaických konstrukčních řešení, ojedinělou originální výtvarnou výzdobou, s mimořádným citem včleněné do přírodního prostředí. Lze je právem označit za skutečnou pokladnici lidové architektury, jak z hlediska počtu dochovaných památek, tak co se týče její historické a architektonické hodnoty, autenticity a ucelenosti.
Je proto naší povinností se o ně starat a předat tyto klenoty dalším generacím. Seznámit s nimi co nejvíce lidí.
Vyhlášení Roku a Dnů lidové architektury našlo ohlas v desítkách  skanzenů, muzeí, památkových rezervací a míst lidové architektury. Je pořádána řada výstav, komentovaných prohlídek, přednášek a besed, architoulek za lidovými stavbami a dalších.

Z nich uvádíme např.:
V Jihočeském kraji kromě zmíněných Dnů Jakuba Bursy možnost návštěvy národopisné expozice v Blatském muzeu ve  Smrčkově domě v Soběslavi  s výstavkou Lidová architektura Blat a Kozácka.
V Jihomoravském kraji např. návštěva větrného mlýna v Kuželově, kovárny v Těšanech
V Karlovarském kraji návštěva skanzenu Doubrava s nejstarším kompletně zachovalým hrázděným statkem z roku1751.
V Královéhradeckém kraji návštěvu Podorlického skanzenu Krňovice plný tradiční vesnické architektury, a to včetně interiérového vybavení.
nebo Krkonošské muzeum ve Vrchlabí se štítovými domy patřícími mezi nejstarší lidové stavby v Krkonoších a výstavou Hohenelbe/Vrchlabí - proměny města.
V Libereckém kraji např. vesnické muzeum - skanzen v Pertolticích jehož jádrem  jsou historické stavby - patrový hrázděný, původně podstávkový dům se stodolou, označován jako Haslerův dům. A zděná vesnická kovárna postavená roku 1893.
V Moravskoslezském kraji je připravena komentovaná prohlídka lidových staveb Malé Morávky - bývalého fojtství, Schindlerovy stodoly, návštěva soukromého muzea Pod Kapličkovým vrchem, kapličky, chalup jesenického typu.
Navštívit je možné také  tzv. Kosárnu v Karlovicíh
V Olomouckém kraji připravili v Hanáckém skanzenu v Příkazech bohatý program Dnů lidové architektury na celých osm dní od 20. 7. 2013 do 28. 7. 2013
V Pardubickém kraji  můžeme navštívit známý Soubor lidových staveb Vysočina s Veselokopeckým jarmarkem.
V Plzeňském kraji  návštěvníky přivítá známý skanzen Chanovice s expozicí lidových staveb. Mimořádně bude také zpřístupněn Selský dvůr U Matoušů v Plzni – Bolevci.
V Praze můžeme zavítat na prohlídku lidových staveb do Ruzyně, Bohnic či Stodůlek nebo navštívit Trmalovu vilu s výstavami Lidová architektura Čech, Moravy a Slezska a  Lidová roubená architektura Kladského pomezí.
Ve Středočeském kraji uvádíme z bohatého programu  návštěvu Polabského národodopisného muzea v Přerově nad Labem s výstavou  Půvab lidových staveb středního Polabí nebo Muzeum lidových staveb v Kouřimi a další.
V Ústeckém kraji může přilákat návštěvníky jedinečný soubor lidových staveb v Zubrnicích a přídavkem navštívit také tamní železniční muzeum.
Ve Zlínském kraji pozve k návštěvě 19 míst. Od Slovácké jizby ve Vlčnově do Rolnických domků v nedalekém Hluku, nebo naopak Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné.

Více z těchto a dalších krajů, regionů a míst i s  kontaktními adresami a spojením je uvedeno na webových stránkách www.lidove-stavby.cz.

Rok lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2013
Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska


iniciátoři a spolupořadatelé centrálních aktivit Roku lidové architektury Čech, Moravy a Slezska:   
       
Jihočeský kraj, hlavní město Praha, město Vlachovo Březí, Mikroregion Vlachovo Březí,  Soubor lidové architektury Zubrnice, Zlínský kraj, obec Vlčnov,  Národní památkový ústav, FOIBOS BOOKS s.r.o. Praha, Foibos Bohemia o.p.s. Praha, Kotěrovo centrum architektury

spolupráce, podpora a záštita: 
            
Česká komise pro UNESCO
Státní fond kultury ČR
Národní památkový ústav, záštita generální ředitelka Naděžda Goryczková
Národní zemědělské muzeum Praha
Asociace krajů ČR
Jihočeský kraj, záštita hejtman Jiří Zimola
Jihomoravský kraj
Královéhradecký kraj
Moravskoslezský kraj
Plzeňský kraj
kraj Vysočina
Zlínský kraj
hlavní město Praha
Folklorní sdružení ČR

mediální partnerství:
Český rozhlas
Vltava – Labe – Press a.s. - deník
PROPAMÁTKY – internetový portál
mediální tvář Roku lidové architektury Václav Žmolík

FOIBOS BOOKS, a.s.:

Vilová 11, 100 00 Praha 10, telefon: +420 274 772 362, fax: +420 274 772 386
e-mail: info@slavnevily.cz, web: www.lidove-stavby.cz,  www.slavnevily.cz
kontakt: Eva Henkrichová email:e.henkrichova@foibos.cz, mob. 777100557
Umělecká agentura FOIBOS a. s.:
Bartoškova 26, 140 00 Praha 4, telefon: +420 272 101 121, fax: +420 272 101 120
e-mail: info@foibos.cz, internetová stránka: www.foibos.cz
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
auvajs
Jan Sommer
12.07.13 11:57
zobrazit všechny komentáře