Vilu Tugendhat čeká oprava, dosavadní přípravy mapuje výstava

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
15.05.2006 16:20
Brno

Brno - Vzácnou brněnskou funkcionalistickou vilu Tugendhat čeká v příštích letech rozsáhlá rekonstrukce. Dosavadní postup historických, restaurátorských a stavebních výzkumů mapuje výstava TugendhatTugendhatTugendhat v brněnském Domě umění, která se ve středu otevře veřejnosti.

"Výstava se týká prací na obnově vily, proto je svým způsobem pracovní. Tvoří ji tři stavební kontejnery," řekl dnes novinářům autor koncepce výstavy, architekt Tomáš Rusín, který se zároveň podílí na přípravě oprav. V jednotlivých kontejnerech návštěvníci najdou výsledky stavebně-historického průzkumu, restaurátorského průzkumu a projektu památkové obnovy vily.
Pracovní ráz výstavy je zpestřen historickými fotografiemi, které pořídil nadšený fotoamatér Fritz Tugendhat v době, kdy v domě žil se svou rodinou. Stejné pohledy na vzácný objekt vyfotografovali také současní umělci, a to dokonce stejným modelem fotoaparátu Leica. Návštěvníci výstavy tak mohou srovnávat, jak vila vypadala krátce po dostavbě a jak vypadá nyní.
Zatím není zřejmé, kdy oprava vily začne. Podle ředitele Muzea města Brna Pavla Cipriana je již hotový projekt pro stavební povolení, na prováděcí projekt se však stále čeká. "Měl by být hotov v srpnu," řekl dnes ČTK architekt Rusín. Prováděcí projekt také určí orientační cenu oprav, kterou zatím nikdo není schopen odhadnout. Bude se však zřejmě pohybovat v řádu stovek milionů korun.
Památková obnova by měla vrátit vilu do původního stavu a dobudovat v její části výstavní prostor, obchod se suvenýry a vědecké pracoviště. Většina původního vybavení vily je nenávratně ztracena, bude proto nahrazena věrnými kopiemi. V Muzeu města Brna uchovávají jediné originální křeslo z vily, Moravská galerie spravuje další čtyři kusy nábytku. Část mobiliáře si odvezla rodina Tugendhat do emigrace. "Těžko je ale můžeme žádat, aby nám tyto věci poskytli," podotkl Ciprian.
Vilu Tugendhat v brněnských Černých Polích navrhl v roce 1928 světoznámý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavba je unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením interiéru. Vzbudila velký ohlas už v době svého vzniku. "Bylo to ufo, které spadlo do Brna, měla cenu stovky vil," míní Rusín. Po řadě peripetií, kdy byla stavba využívána k nejrůznějším účelům, se dostalo unikátnímu projektu zadostiučinění - v roce 2001 byl zapsán na seznam Unesco.
Stavba se těší mimořádnému zájmu turistů, který daleko přesahuje možnosti prohlídek. "Už přijímáme rezervace na září," upozornila dnes ČTK Iveta Černá, která objekt spravuje. Podotkla, že zájem se stále zvyšuje, lidé se totiž obávají dlouholetého uzavření vily kvůli rekonstrukci. Více než polovinu návštěvníků tvoří cizinci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články