Úřady musí aktivně řešit stížnosti na stavby v sousedství

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
11.07.2013 23:10
Brno

Brno - Stavební úřady musí podle zástupce ombudsmana aktivně řešit stížnosti na to, když stavebník nebere dostatečný ohled na své sousedy. Zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček v odpovědi na stížnost z Plzeňska uvedl, že úřady nejsou vždy dost aktivní při řešení stížností, které souvisejí s takzvaným šetrným sousedstvím. Právo na něj má každý, v jehož sousedství se staví. Takové stížnosti musejí úřady podle Křečka řešit jejich prověřením na místě a navržením smířlivého řešení.
    "Nestačí, že má stavebník stavební povolení, že dodržuje čas nočního klidu a nejrůznější nařízení. Ve stavebním zákoně je i část o šetrném sousedství, a úřady musí trvat na tom, aby byla dodržena," řekla dnes ČTK mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.
    Pokud si tedy stěžuje někdo na to, že v jeho sousedství se staví, a to nešetrným způsobem, úřad to musí ověřit. V žádném případě nestačí jen kontrola toho, že má stavba povolení.
    S podobným problémem se potýkala žena z Plzeňska, která se v uplynulých dnech obrátila na kancelář ombudsmana. V sousedství jejího rodinného domu vzniká dopravní stavba. Pracovníci kanceláře ombudsmana zjistili, že bagry a nákladní auta manipulují s půdou, přičemž tato činnost je vzhledem ke značnému hluku a prašnosti skutečně "rušivým elementem".
    Jenže klasický stavební úřad a ani speciální stavební úřad pro dopravní stavby, které se až dosud záležitostí zabývaly, věc nevyřešily dostatečně. Proto ji kancelář ombudsmana postoupila plzeňskému krajskému úřadu, aby sjednal brzkou nápravu.
    Na šetrnost k sousedství je stavebník povinen dbát nejen při samotné výstavbě, ale již při její projektové přípravě, zdůraznil ve spisu k případu Křeček.
0 komentářů
přidat komentář