„Harpa“ vyznamenána cenou Mies van der Rohe Award

Nejrenomovanější evropská architektonická cena, Mies van der Rohe Award, byla tento rok udělena Koncertnímu domu a Konferenčnímu centru Harpa v Reykjavíku.
Projekt se vyznačuje zvláštním konceptem světla, který realizovala firma Zumtobel.


Cena Mies van der Rohe Award byla udělována v Barceloně 7. června 2013. Tato cena, dotovaná 60 000 EUR a udělovaná každé dva roku komisí EU a nadací Mies van der Rohe se věnuje současné architektuře. Letos byl vyznamenán Koncertní dům a Konferenční centrum Harpa v Reykjavíku, u kterého byl koncept řešení osvětlení a jeho uvedení na scénu připraven a realizován společností Zumtobel.

Oživený přístav
 Od srpna 2011 nabízí centrum „Harpa“ prostor pro konání kongresů, zasedání, koncertů, islandskou operu a symfonický orchestr. Tato stavba, vybavená koncertním sálem pro 1 800 diváků a třemi dalšími menšími sály, nyní patří k mezinárodnímu kulturnímu vrcholu. V odůvodnění pro udělení vyznamenání a ceny se uvádí, že budova pomohla k revitalizaci a oživení přístavu a lepšímu napojení na město.

Plynulá souhra lokálních a globálních vlivů je v neposlední řadě dílem projektantů – zejména kanceláře architektů Henning Larsen Architects z Dánska a Batteríið Architects z Islandu a společnosti New Yorker Akustikbüro Artec Consultants.

Moderní umění tvořící odlišné obrazy pomocí odrazu světla
Nadmíru důležitou roli přitom však hrál islandsko-dánský umělec Ólafur Elíasson, který je zodpovědný za realizaci jedinečného skleněného pouzdra budovy a pro jehož osvětlení pěstoval dlouhodobou spolupráci a partnerství se specialisty společnosti Zumtobel realizující řešení konceptu osvětlení. V centru pro koncept osvětlení bylo přání inscenovat světlo jako transcendentální událost a zážitek, jehož zdroj světla zůstává skrytým.

Společně s Olafurem Eliassonem vyvinula společnost Zumtobel nový typ svítidla, které je integrováno co do tvaru a barvy téměř neviditelně do prizmatické struktury fasády a tuto rozsvěcuje pomocí LED.

Pětice finalistů
Jako vítězný projekt se „Harpa“ prosadil oproti ostatním finalistům, kterými byli Metropol Parasol v Seville, radnice v holandském Gentu, Superkilen v Kodani a Dům pro seniory v Portugalsku. Cena “Emerging Architect Special Mention” byla udělena Maríi Langarita a Víctoru Navarrovi za projekt Nave de Música Matadero (Red Bull Music Academy) v Madridu.

Zumtobel. The Light.
0 komentářů
přidat komentář

Související články