Brněnské biskupství požádalo o vydání žďárské Zelené hory

Vložil
ČTK
08.07.2013 21:50
Brno/Žďár nad Sázavou - Brněnské biskupství požádalo koncem minulého měsíce o vydání kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Památku zapsanou na seznamu UNESCO zatím spravuje Národní památkový ústav, vztahují se na ni církevní restituce. Žďárský kněz Vladimír Záleský dnes ČTK řekl, že církev plánuje ponechat tento poutní areál otevřený pro turisty. Do kostela se vrátí pravidelné bohoslužby, které ale nebudou omezovat průvodcovskou službu.
    Biskupství podalo žádost o vydání Zelené hory 27. června. Podle Záleského by se převod měl uskutečnit do půl roku, pokud nenastanou komplikace. V nejbližší době už by se farnost po dohodě s památkáři chtěla postarat o některé nutné opravy kostela. Podle Záleského je potřeba repasovat všechna okna, udělat chybějící drenáže u kostela a v zákristii novou podlahu. Uvedl, že areál není v dobrém stavu a do budoucna bude potřebovat podstatně větší investice.
    Zelená hora se výrazně podílí na cestovním ruchu ve městě. Kostel, který je vrcholným dílem slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, minulý rok podle statistik památkářů navštívilo skoro 27.000 turistů. Převod poutního kostela do majetku církve podle Záleského návštěvníky neomezí. "Budeme se rozhodně snažit, aby se služby vůči turistům zlepšily, jak jazykově, tak odborností," uvedl. Měly by přibývat duchovní a kulturní akce, včetně koncertů.
    Podle restitučního zákona vydá stát církvím majetek neprávem zabavený za komunismu v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních. První pozemky v církevních restitucích už byly vydány a počet žádostí jde nyní do desetitisíců, řekl v sobotu na Velehradě ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.
0 komentářů
přidat komentář

Související články