ČVUT bude křtít unikátní inteligentní dům, který bude v říjnu soutěžit v USA

Zdroj
ČVUT Solar Decathlon
Vložil
Tisková zpráva
08.07.2013 15:10
Tým studentů Českého vysokého učení technického v Praze dokončil svůj soutěžní dům AIR House do mezinárodní soutěže Solar Decathlon a zve Vás na jeho slavnostní křest.



Křest se uskuteční ve středu 17. července od 17.00 hodin na prostranství před Novou budovou ČVUT (Thákurova 7, Praha 6). Vlastnímu křtu bude předcházet tisková konference a prohlídka domu pro zástupce médií.

Solar Decathlon je mezinárodní studentská soutěž ve stavbě ekologických solárních domů, pořádaná americkým ministerstvem energetiky, ve které má 20 vybraných univerzitních týmů z celého světa za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, hotové domy se představí veřejnosti během dvoutýdenní přehlídky, kde jsou stavby hodnoceny v 10 disciplínách.
Tým ČVUT byl v lednu 2012 jako první zástupce z České republiky vybrán do finále 6. ročníku soutěže. V rámci ČVUT se jedná o první projekt interdisciplinární spolupráce, do kterého se pod vedením Fakulty architektury zapojili studenti napříč celým ČVUT.

AIR HOUSE je navržen jako energeticky nulový dům.
Veškerou energii pro potřeby domácnosti i pro zajištění optimálního vnitřního klimatu získává ze slunečního záření. Pro jeho finální podobu byla určující energetická koncepce, která reaguje na odlišné klimatické podmínky západního pobřeží USA a České republiky.

Studenti během téměř dvouleté práce soutěžní dům sami navrhovali, zajišťovali financování projektu i jeho propagaci. Od června 2013 studenti AIR House vlastními silami stavěli přímo v kampusu ČVUT v Praze Dejvicích, odkud bude soutěžní stavba odeslána do USA. V Kalifornii pak od 3. do 13. října 2013 proběhne závěrečná soutěž Solar Decathlon 2013.

0 komentářů
přidat komentář

Související články