Výstavba v bývalé textilce v Berouně uvízla na mrtvém bodě

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
07.07.2013 20:10
Beroun

Beroun - Výstavba obchodního domu v areálu bývalé textilky Tiba v Berouně je zatím v nedohlednu. Nejspíš se začne připravovat nový projekt, protože vypršely smlouvy mezi investorem a majitelem areálu. ČTK to řekla starostka Šárka Endrlová. Původně měly v chátrajícím areálu kromě obchodního centra vzniknout například nízkopodlažní bytové domy, část zabetonovaného území měly pokrýt parky.

    Město stavbu v minulosti dvakrát zamítlo kvůli architektonickému ztvárnění obchodního centra a špatnému řešení dopravního napojení areálu. Po úpravách projektu však zastupitelé napotřetí projekt před rokem a půl schválili a od té doby se čeká, až bude mít investor všechna potřebná povolení ke stavbě.
    Podle Endrlové nyní výstavba uvízla na mrtvém bodě, protože už nejsou platné dřívější uzavřené smlouvy. "Potkali jsme se krátce v květnu s tím, že investor nejspíše přijde s úplně novou vizí," uvedla Endrlová. Investor i majitel areálu si podle starostky také nechávají prostor na to, jestli se jim podaří získat územní rozhodnutí potřebné k dalším přípravám projektu.
    Hlavním zájmem města je podle Endrlové to, aby bylo vyřešeno nové dopravní napojení areálu. "Investor předeslal, že by byl sám proti sobě, kdyby to napojení nevyřešil," podotkla Endrlová. Dodala, že v areálu jsou problémy zejména s chátrajícími budovami, které by se měly zdemolovat.
    Areál bývalé textilky Tiba vznikl v první polovině 19. století. V období první republiky tam pracovalo přes 1400 lidí, výrobky z továrny směřovaly do všech koutů Evropy i USA. Za druhé světové války byl provoz utlumen a výroba se nakonec úplně zastavila. Závod byl po roce 1945 znárodněn a v roce 1958 se stal součástí národního podniku Tiba Dvůr Králové. V 70. letech však začal textilní průmysl upadat a z areálu se postupně stal nevyužívaný brownfield.
0 komentářů
přidat komentář

Související články