Na Kuklíku proběhl víkendový studentský workshop

Vložil
Martin Rosa
09.07.2013 06:00
Brněnský architekt Pavel Rada před několika lety dokončil na samotě u vesnice Kuklík na Vysočině pečlivou rekonstrukci tradiční roubenky, kterou zde zakoupil. Nedaleko, v místech s krásným výhledem na samotnou stavbu a okolí, vyrostla i drobná dřevěná hráň. Je místem, ze kterého se může majitel chalupy a autor její rekonstrukce v jedné osobě oddávat odpočinku a pohledu do výběhu koní, a stejně tak je tato vyhlídka často využívána k odpočinku i turisty, jdoucími po zdejší frekventované turistické trase. Postupem času hráň pomalu chátrá a její autor začal zvažovat její nahrazení něčím novým, co by ještě lépe sloužilo jak jeho hostům, tak kolemjdoucím. Záměrem však není realizace obvyklého posezení se stříškou, jaké rostou rostou jako houby po dešti z peněz z různých dotačních programů ve všech koutech naší republiky.

Jako nejvhodnější způsob konfrontace svých úvah s názory jiných lidí zvolil formu studentského workshopu. S nápadem na jeho uspořádání se obrátil na Davida Mikuláška a Nicol Gale, kteří působí na brněnské fakultě architektury. “Jejich pomoc mi hodně pomohla, protože si nedovedu představit, že bych ty studenty přímo oslovoval nebo vyhlašoval nějakou soutěž,” dodává k tomu Pavel Rada.

Na workshop, který proběhl o prvním prázdninovém víkendu, nakonec dorazily dvě desítky studentů z brněnské FA VUT a pražské FA ČVUT. Po příjezdu a několikakilometrovém pochodu, který byl důležitý pro seznámení se se zdejším charakterem krajiny, vytvořili devět týmů. V průběhu víkendu pak pracovali na návrzích, které průběžně konzultovali nejen s Pavlem Radou a Davidem Mikuláškem, ale i lektory Vítkem Novým, Janem Sochorem a Pavlem Chládkem. Výsledkem byly prezentační panely a modely vyrobené z předem připravených materiálů. Poctivá ruční práce.

Celý workshop měl charakter soutěže. Studentské návrhy kromě Pavla Rady hodnotili architekti Zdeněk Jiran a Kamil Mrva. Jako nejlepší byla vyhodnocená práce Radky Štastné, která navrhla objekt vycházející z podobných principů jako dnešní hráň. Druhé místo získala dvojice Alexandros Kaminaras a Karolína Trinklová za dílo, které využívá přirozenou konfiguraci terénu a s pomocí dřevěných prvků vytváří zpevněný svah. Jako třetí nejzajímavější práce byla vyhodnocena dvojice prostorových rámů od Mariky Dumkové a Martiny Goluchové. Porota se navíc rozhodla ocenit i přístup týmu Kateřiny Kunzové, Adély Varmužové a Terezy Kvapilové, které navrhly zachovat stávající podobu vyhlídky, nicméně krajinu doporučily obohatit novým prvkem, dřevěnou věží, u které zajímavě pracovaly i s fenoménem zvuku. Ocenění autoři a týmy měli možnost volného výběru lahví vína z místního vinného sklepa.

Pavel Rada je s průběhem workshopu spokojený. “Výsledek je skvělý. Hlavně mě překvapilo nasazení studentů. Za dva dny vykonali obrovský kus práce. Splnilo to mé očekávání, že to sice nebudou práce dotažené do detailů, ale půjde o koncepční přístup, vyjádření nápadu. I když jsem se zcela neztotožnil s žádným návrhem a nemyslím si, že by některý byl beze zbytku realizovatelný, myšlenky studentů si dokážu představit a určitě jsou některé věci blízké mému přemýšlení.”

I přes to, že původním záměrem bylo uspořádat jednorázový workshop a případně nejlepší práci realizovat, chalupa na Kuklíku se nakonec pravděpodobně stane dějištěm dalších workshopů. Pavel Rada by rád využil letošní výstupy k jasnějšímu definování zadání v budoucnu. Nicméně akce jej přesvědčila, že by se podobným způsobem dalo pracovat i na jiných regionálních tématech. “Mrzí mě, že škola netouží po nás, architektech z praxe. Podobný pocit mají i jiní kolegové. Pozvou nás sice na zkoušky do komise, ale že by třeba někdy měli chuť s námi uspořádat ateliér nebo přednášku a konzultace, to ne. Školy architektury se do sebe uzavřely, mají tam plno lidí, kteří praxi dávno nevykonávají a profesi jenom učí. Já zároveň cítím určitý dluh vůči studentům a i jako člověk z praxe bych rád měl kontakt se studentským světem. A workshop v tomto pěkném prostředí je pro to vhodnou příležitostí.”
0 komentářů
přidat komentář