Hanáková jmenovala ředitelem Národní galerie Jiřího Fajta

Vložil
ČTK
04.07.2013 21:30
Praha

Praha - Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková (STAN) dnes jmenovala generálním ředitelem Národní galerie (NG) historika umění Jiřího Fajta. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. Fajt, který nyní působí na univerzitách v Lipsku a v Berlíně, se funkce ujme v září. Budoucí ministr kultury Jiří Balvín označil rozhodnutí ministryně těsně před koncem její vlády za nevhodné. Chce je po svém nástupu prověřit. Také oslovení odborníci s ohledem na politickou situaci rozhodnutí kritizují, nezpochybňují však Fajtovy kvality.
    Fajt vnímá své jmenování jako odborné a nepolitické. Je připraven se funkce od 1. září ujmout, řekl dnes ČTK. Při jmenování byly podle něj zváženy jeho odborné kvality a kompetence.
    Jde o další kontroverzní krok, který Hanáková v těchto dnech učinila. Ve středu rozhodla, že dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice nebude památkově chráněn, a majitel ho tedy může zbourat.
    "Pan Fajt prokázal, že má předpoklady pro vedení tak významné instituce, ať už jde o odbornou kvalifikaci v oboru historie umění a vizuální kultury, mezinárodní renomé nebo o schopnost strategického a koncepčního uvažování," uvedla ministryně.
    Fajt se chce s Balvínem sejít a přesvědčit jej o své koncepci. "Představoval bych si okolnosti příznivější, než jsou dnes. Na druhé straně to vnímám jako rozhodnutí, které se opírá o odborné argumenty, a vůbec ne politické," řekl Fajt.
    Balvín upozornil, že Hanáková původně rezignovala ke konci června a ve funkci zůstala jen proto, že odstupuje celá vláda. "Jsem překvapen, jestliže paní ministryně 4. července jmenuje ředitele Národní galerie bez řádného výběrového řízení a proti názoru odborné veřejnosti. Připadá mi to nevhodné. Samozřejmě se k tomu vrátím po nástupu do funkce příští týden," řekl Balvín ČTK. Dodal, že proti Fajtovi nic nemá, ale NG by si podle něj zasloužila řádné výběrové řízení se zastoupením odborné veřejnosti.
    NG neměla ředitele od poloviny dubna, kdy Hanáková odvolala Vladimíra Rösela. Podle ní neprokázal, že rozumí poslání galerie a je zárukou pro její rozvoj. Hanáková se rozhodla nevypisovat výběrové řízení, chtěla vybírat z kandidátů z předchozích konkurzů na šéfa NG. Rozhodovala se mezi Fajtem a bývalým ředitelem Moravské galerie v Brně Markem Pokorným.
    Už na konci června apelovali na Hanákovou členové grémia ministryně kultury, kteří měli šéfa NG doporučit, aby v současné situaci ve výběru nepokračovala. Někteří dokonce rezignovali, jednou z nich byla i ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Dnes ČTK řekla, že je absurdní, když je vláda v demisi, aby se rozhodovalo o tak důležité funkci. Fajtovy kvality nezpochybňuje. "Situace se změnila a přece jen je potřeba vypsat nové výběrové řízení. Není to o kvalitách kandidátů, ale o jejich záměrech," uvedla.
    Hanáková dnes uvedla, že Fajt musí Národní galerii zásadně proměnit a "aktivně a viditelně zapojit do dění na evropské muzejní scéně" a znovu získat renomé. Fajt pracoval v NG v letech 1993 až 2000; od roku 1995 vedl Sbírku starého umění. Z NG odešel krátce po nástupu Milana Knížáka, "aby se nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem". Od té doby působí zejména v Německu, přednáší na univerzitách v Berlíně a Praze.
    Třiapadesátiletý Fajt se zúčastnil již konkurzů na generálního ředitele NG v letech 2010 a 2011. V dubnu 2010 jej výběrová komise doporučila do čela NG jmenovat, exministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ale nechal definitivní rozhodnutí o nástupci Milana Knížáka na dalším ministrovi, kterému jen doporučil trojici finalistů. Bývalý ministr Jiří Besser (TOP 09) ale vyhlásil nové výběrové řízení, z něhož vzešel Rösel.
    Jako kunsthistorik se Fajt specializuje na středověké umění, je autorem řady publikací a článků v domácích a zahraničních časopisech, editoval několik sborníků nebo výstavních katalogů. Na kontě má jako kurátor řadu úspěšných výstav s mezinárodním přesahem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články