Rokycany plánují rozhlednu, má posílit turistický ruch

Vložil
ČTK
03.07.2013 13:00
Rokycany

Rokycany - Čtrnáctitisícové Rokycany chtějí postavit téměř třicetimetrovou rozhlednu na vrchu Kotel. Turisté z ní uvidí až na Šumavu. Město požádalo o evropskou dotaci z programu ROP Jihozápad, čeká na rozhodnutí, což by mělo být v nejbližší době. Peníze má radnice přislíbeny. Stavba bude stát zhruba šest milionů Kč, má posílit cestovní ruch v dříve výrazně průmyslovém městě, třetím největším v Plzeňském kraji. ČTK to řekl starosta Vladimír Šmolík (ČSSD).
    "Vše je připravené, ihned poté začneme soutěžit dodavatele," uvedl. Starosta předpokládá, že ve výběrovém řízení klesne cena díky konkurenci stavebních firem v krizi, a to o půl milionu až milion korun. Rozhledna už má stavební povolení. Město počítá s jejím otevřením příští rok v květnu, tedy na začátku turistické sezony.
    Konstrukce ze železa a dřeva bude podle Šmolíka velmi rychlou stavbou. Na ochoz povede točité schodiště, po němž turisté vystoupají nad koruny stromů. Evropská dotace by měla činit pět milionů korun. Pokud by Rokycany nedostaly slíbených 85 procent, do projektu nepůjdou.
    Vrch Kotel s výškou zhruba 580 metrů nad mořem a vzdáleností asi pět kilometrů od centra Rokycan je po Žďáru druhým největším kopcem v okolí města, jež leží v dolíku pod čtyřmi vrchy. "Kotel je pro rozhlednu nejlepší. Čilina je zalesněná a už je tam stožár mobilního operátora a Žďár je od Rokycan dál," uvedl. Čtvrtým je poměrně vzdálený Vršíček, kde už stojí barokní poutní kostel, nachází se ve výšce 431 metrů nad mořem. Na vrch Kotel, který celý obhospodařují městské lesy, vede silnice, tam město plánuje vybudovat parkoviště.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
JASAN
MUFNA
03.07.13 04:49
hezký hromosvod
Dagmar
04.07.13 08:15
zobrazit všechny komentáře

Související články