Studenti FA ČVUT staví u své fakulty dům budoucnosti

Vložil
Tisková zpráva
02.07.2013 20:55
Minimalistický, ale útulný dřevěný domek s terasou, kompletně prošpikovaný moderními technologiemi, které umožní soběstačnost a minimální náklady za energie. Tak by podle studentů ČVUT měl vypadat dům budoucnosti. Jejich stavba zvaná Air House, která od tohoto týdne vzniká v pražských Dejvicích, se zúčastní jako vůbec první český zástupce mezinárodní soutěže o nejefektivnější ekologický dům Solar Decathlon.
     Studenti projekt sami řídí, zajišťují jeho financování, stavbu navrhují a nakonec ji vlastními silami staví. Nicméně využití vybraných technologií konzultují s odborníky, kteří realizaci projektu sponzorují. Air House je konstruován tak, aby nejen šetřil spotřebu, ale aby byl šetrný k přírodě už od začátku výstavby. Proto by materiály rovněž měly umožnit snadnou a efektivní údržbu s minimálním vstupem energií a surovin. Jako základní stavební prvek bylo zvoleno dřevo. Domek byl navržen s důrazem na jednoduchost, ale zároveň maximální pohodlnost.
     "Úsporné dispoziční řešení je založeno na tradici minimálního bydlení, kde důmyslný architektonický návrh šetří prostor a v důsledku také pořizovací a provozní náklady. Cílem je umístit maximum funkčních jednotek mimo klimatizovaný prostor a tím minimalizovat energii vynaloženou na udržení vnitřního komfortu," uvedla Kateřina Rottová ze studentského týmu a dodala: "Cílem naší strategie je návrh energeticky efektivního, v co největší míře recyklovatelného a zdravého domu, který působí na všechny smysly člověka."
     Dům by měl být hotov na konci července, kdy bude slavnostně pokřtěn. Následně bude zpřístupněn veřejnosti. Během srpna a září bude dům demontován a přestěhován do Kalifornie v USA, kde bude představen s ostatními projekty. V první půlce října proběhne vyhodnocení jednotlivých projektů a bude oznámen vítěz.

> www.facebook.com/Solardecathlon2013.Prague
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dům budoucnosti?
Milhaus
10.07.13 06:24
Chata minulosti
David Mikulášek
20.07.13 10:15
ostuda..
shmh
20.07.13 02:40
Víra...
Winter
20.07.13 06:01
zobrazit všechny komentáře

Související články