Městské zásahy Kladno vyhodnotí podněty veřejnosti a otevřou kino Sokol

Zdroj
Městské zásahy Kladno
Vložil
Tisková zpráva
24.06.2013 16:30
Ve středu 26. června se v kině Sokol uskuteční akce Kladný zásah, která je součástí projektu Městské zásahy Kladno. V jejím průběhu budou představeny výsledky hlasování veřejnosti o pozitivech a negativech veřejného prostoru v Kladně. Připraven je i bohatý doprovodný program zahrnující projekce i divadelní představení. Kino Sokol se díky podnětu architektů z pořadatelského sdružení KLAD-ON/OFF otevírá po dlouhých sedmi letech.

Program začne v jednu hodinu odpoledne komentovanou prohlídkou města, která je určená především pro odbornou veřejnost. Ta by měla architektům nebo studentům vysokých škol pomoci při hledání možných proměn nejproblematičtějších míst v Kladně. Právě vypracování projektů na proměnu konkrétních míst bude další etapou celého projektu.

Ve čtyři odpoledne naváže promítání krátkých filmů o městě a veřejném prostoru a také program na ulici před kinem. S ním organizátorům výrazně pomáhají studenti nedalekého Gymnázia Kladno sdružení v projektu Aktivní Kladno.

Ve večerních hodinách je pak připravena prezentace výsledků hlasování veřejnosti a otevřená diskuse, kam přijdou i například městský architekt František Müller či autor Strategického plánu rozvoje Kladna Tomáš Gremlica. Celý program uzavře od osmi hodin představení Divadla V.A.D. Feérie o Kladně.

„Kino Sokol je významným kulturním prostorem, který je dlouhodobě uzavřený. To souvisí i se špatným stavem jeho okolí a tím, že centrum města nefunguje tak, jak by mělo,“ říká jeden z organizátorů Městských zásahů Kladno, architekt Ondřej Rys. „Středeční program je tak vlastně městským zásahem nanečisto. Chceme ukázat, že by pěší zóna měla pokračovat na náměstí Svobody a že na ulici se dají dělat různé věci – posedět s přáteli, sportovat, zpívat a podobně.“

O svých pocitech z kvality veřejného prostoru měli obyvatelé Kladna možnost hlasovat od dubna do začátku června prostřednictvím mapy ve Středočeské vědecké knihovně nebo speciálních samolepek. Organizátorům se takto sešlo přes 120 podnětů. K negativně hodnoceným místům v Kladně nejčastěji patřila nefungující hlavní třída, okolí Baumaxu či autobusové nádraží. Pozitivního hodnocení se naopak dostalo třeba Sletišti nebo Sítenskému údolí.

Myšlenka projektu „městských zásahů“ vznikla v Bratislavě v roce 2007. Matúš Vallo a Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects) uvedli v život svůj nápad občansko-profesní iniciativy: rozhodli se nečekat na zadání z vnějšku a oslovili několik svých kolegů a architektonických ateliérů, aby si nejdříve vybrali architektonicky či urbanisticky problematické veřejné místo v širším centru hlavního města Bratislavy, a pak navrhli – bez nároku na honorář – jeho lepší řešení. Projekt se setkal s nebývalým ohlasem veřejnosti i samotných autorů, kteří řadou velmi dobrých návrhů prokázali svůj cit pro vytváření městského prostředí. V Česku zatím akce úspěšně proběhla v Praze, Brně, současně s Kladnem probíhá v Jablonci nad Nisou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články